Image default
FITNESS ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σωματική δραστηριότητα στο σήμερα

Πόσο διαφορετικά είναι όσα αφορούν την άσκηση σήμερα με τότε που ήμασταν παιδιά. Μάθε παρακάτω τι γίνεται με την σωματική δραστηριότητα σήμερα και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Όταν ήμασταν παιδιά

Όταν ήμασταν παιδιά η σωματική δραστηριότητα ήταν βασικό κομμάτι της ζωής μας. Τρέχαμε παντού χωρίς έγνοιες και σκέψεις, κάναμε βόλτες με το ποδήλατο, σκαρφαλώναμε, παίζαμε ομαδικά παιχνίδια και συμμετείχαμε σε αθλήματα. Καθώς όμως μεγαλώναμε και ξεκινούσαν οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις και τα άγχη καθίσαμε κάτω και βάλαμε σε προτεραιότητα το πως θα τα διαχειριστούμε όλα αυτά. Με αποτέλεσμα να μείνει λίγος ή ελάχιστος έως καθόλου χρόνος για τη σωματική δραστηριότητα και αυτό διότι κανείς δε φρόντισε να μας πει ότι η άσκηση είναι κάτι παραπάνω από παιχνίδι αλλά ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Τι εννοούμε με τον όρο όμως “σωματική δραστηριότητα”;

Οι όροι “σωματική δραστηριότητα”, “άσκηση”, “φυσική κατάσταση” χρησιμοποιούνται συνεχώς για να αναφερθούν στο να είναι κανείς σωματικά δραστήριος. Ωστόσο, σε επιστημονικούς όρους όλοι αυτοί έχουν αμυδρές διαφορές στη σημασία. Οι πιο συχνοί όροι εμφανίζονται παρακάτω:

  • Σωματική δραστηριότητα: Όλες οι σωματικές κινήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη δαπάνη ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνονται καθημερινές δραστηριότητες όπως οι δουλείες του σπιτιού, τα ψώνια και η εργασία μας.
  • Άσκηση: Προγραμματισμένες και δομημένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις που είναι σχεδιασμένες για να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση και υγεία.
  • Άθλημα: Σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει δομημένα ανταγωνιστικά συμβάντα που διέπονται από κανόνες. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο όρος άθλημα χρησιμοποιείται για να συμπεριλάβει και την άσκηση όπως και τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο μας.
  • Φυσική κατάσταση: Ένα σύνολο χαρακτηριστικών όπως η αντοχή, η κινητικότητα και η δύναμη που σχετίζονται με την ικανότητα να κάνουμε πραγματικότητα τη σωματική δραστηριότητα.

Στο σήμερα όμως

Σήμερα είναι εντυπωσιακό το γεγονός με πόσους τρόπους η άσκηση και η κίνηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία.

Ακόμη και αν δε μπορείτε να επισκεφτείτε ένα γυμναστήριο λόγω των τωρινών συνθηκών είναι σημαντικό να παραμένετε σωματικά ενεργοί. Είναι αν όχι απαραίτητο αλλά ζωτικής σημασίας να βάλετε την κίνηση στη ζωή σας.

Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας είναι πολλές αλλά και σοβαρές, γι αυτό είναι σημαντικό να εντάξουμε σταδιακά στη ζωή μας την άσκηση, ακόμη και στην πιο απλή μορφή της όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο.

Τι μπορώ να κάνω

Ακόμη και αν πλέον η εργασία για πολλούς γίνεται από το σπίτι, μπορείτε να οργανώσετε το χρόνο σας ώστε να κάνετε μικρά διαλείμματα, στη διάρκεια των οποίων θα μπορείτε να κάνετε σύντομους περιπάτους ή ένα μικρό σετ ασκήσεων είτε οδηγούμενο από έναν εξειδικευμένο δάσκαλο είτε από παρακολούθηση online μαθημάτων ή online προγράμματα γυμναστικής.

ΕΔΩ μπορείς να βρεις διάφορες ιδέες για φυσική δραστηριότητα, μέσα από τα άρθρα μου!

Ακολούθησε το fitnessvibes.gr  στο Facebook και στο Instagram

Related posts

Sunday Tour

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στα καλύτερα του!

Μαρία Σέρτσου

Να αθλούμαι όταν έχω περίοδο;

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram