Image default
FITNESS ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η κολύμβηση κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα

Επιθυμία κάθε γονιού είναι να κάνει το καλύτερο που μπορεί για τα παιδιά του. Όλοι οι γονείς θέλουν ή πρέπει να θέλουν να παρέχουν και να προσφέρουν όλα εκείνα τα εφόδια στα παιδιά τους που θα τα κάνουν να έχουν καλή υγεία, γνώσεις  και ότι άλλο χρειάζονται ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας στο μέλλον.

Μέσα σε όλα αυτά τα εφόδια που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι και η άσκηση για καλή υγεία. Νούμερο ένα επιλογή δραστηριότητας των γονιών για τα παιδιά τους είναι η κολύμβηση και όχι τυχαία. Όχι τυχαία γιατί εκτός από την ασφάλεια που προσφέρει στο παιδί η εκμάθηση σωστής κολύμβησης, του προσφέρει και πολλαπλά άλλα οφέλη.

Τα οφέλη της κολύμβησης για τα παιδιά

  • Βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα
  • Ισχυροποιεί τη σπονδυλική στήλη
  • Συμβάλει στη μυϊκή ενδυνάμωση
  • Ενισχύει την ευλυγισία των μυών και την ευκινησία των αρθρώσεων
  • Συμβάλει στη διατήρηση του σωματικού βάρους
  • Αυξάνει την άμυνα του οργανισμού
  • Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση
  • Εκπαιδεύει τα παιδιά στη σωστή διαχείριση χρόνου
  • Εκτονώνει το άγχος
  • Μαθαίνει τα παιδιά να είναι υπεύθυνα και συγκροτημένα
  • Προάγει την ευγενή άμιλλα
  • Αυξάνει την αντίληψη, τη συγκέντρωση και την προσοχή
  • Καλλιεργεί το αθλητικό πνεύμα
  • Ενισχύει τη διαφορετικότητα
  • Δημιουργεί νέες φιλίες
  • Καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα
  • Προσφέρει γνώσεις για ασφαλή κολύμβηση χωρίς πνιγμούς

 

Δεν είναι μόνο όμως όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά μαζί που κερδίζει ένα παιδί κάνοντας κολύμβηση. Φυσικά και όλα τα παραπάνω καλλιεργούν τα παιδιά και ενισχύουν την ανάπτυξη τους. Στην πραγματικότητα η κολύμβηση προσφέρει πολλά περισσότερα σε ένα παιδί.

swimming

Η κολύμβηση αποδεδειγμένα πλέον κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη του πανεπιστημίου Griffith της Αυστραλίας. Η μελέτη διήρκησε 3 χρόνια και συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 7000 γονείς παιδιών που μάθαιναν κολύμβηση κάτω από την ηλικία των 5 ετών.

Οι γονείς απάντησαν σε ερωτήσεις προκειμένου να καθοριστεί πότε τα παιδιά τους έφταναν σε φάσεις ορόσημο, σχετικά με το σωματικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο ανάπτυξης. Όλα τα στοιχεία της έρευνας συγκρίθηκαν σε συνηθισμένους δείκτες ανάπτυξης παιδιών ίδιας ηλικίας τα οποία δεν κολυμπούσαν. Καθώς οι γονείς τείνουν μερικές φορές να είναι υπερβολικοί σε ότι αφορά το παιδί τους, οι ερευνητές έθεσαν σε δοκιμασίες περίπου 200 παιδιά προκειμένου να επικυρωθούν τα αποτελέσματα τους και η έρευνα να είναι αξιόπιστη. Τα ευρήματα της έρευνας είναι άκρως εντυπωσιακά.

 

Τα ευρήματα της έρευνας

 

Τα παιδιά που κολυμπούσαν ήταν πιο ανεπτυγμένα σωματικά και ταυτόχρονα ήταν μήνες ή ακόμα και χρόνια μπροστά σε πνευματικό επίπεδο από τα άλλα παιδιά της ίδια ηλικίας.

Τα παιδιά που κολυμπούσαν ήταν σε θέση να διαβάζουν, να γράφουν και να μετρούν καλύτερα από τα παιδιά που δεν κολυμπούσαν.

Για παράδειγμα, μια ομάδα δοκιμής, μέσης ηλικίας 3 ετών, ήταν πιο μπροστά στην κατανόηση οδηγιών κατά περίπου 15 μήνες από παιδιά της ίδιας ηλικίας που δεν κολυμπούσαν.

Παιδιά ηλικίας 4 ετών βρέθηκαν ικανά στη γλώσσα (10 μήνες μπροστά), στην προφορική έκφραση (11 μήνες μπροστά) και στα μαθηματικά (6,5 μήνες μπροστά) σε σχέση με τα παιδιά ίδιας ηλικίας που δεν κολυμπούσαν.

swim

Συμπεράσματα

 

Στα συμπεράσματα της μελέτης οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι τα παιδιά που ξεκινούν νωρίς ηλικιακά την κολύμβηση αποκτούν όλες εκείνες τις ικανότητες που θα τα βοηθήσουν να έχουν πιο ομαλή είσοδο και προσαρμογή στο σχολείο και στη μαθησιακή διαδικασία.

Τέλος οι ερευνητές συμβουλεύουν και παροτρύνουν τους γονείς να ξεκινήσουν την δραστηριότητα της κολύμβησης όσο νωρίτερα γίνεται.

 

Τελικά υπάρχει κάτι καλύτερο από την κολύμβηση για να θέλουν οι γονείς για τα παιδιά τους; Η κολύμβηση κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα! Και φυσικά πιο υγιή και ακόμα περισσότερα που θα τα διαπιστώσεις μόλις το παιδάκι του ξεκινήσει τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης με ειδικευμένους στην κολύμβηση καθηγητές φυσικής αγωγής.

Related posts

Ημερολόγιο 2021 για εκτύπωση

Κατερίνα Δημακοπούλου

Τι είναι η ευεξία και πως θα την κατακτήσεις

Κατερίνα Δημακοπούλου

Η αξία της κολύμβησης!

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram