Image default
FITNESS LIFESTYLE ΠΡΟΣΩΠΑ

Fitness Vibes με τον Κωνσταντίνο Κάβουρα! Συνέντευξη #πρόσωπα

Η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως να ανοίξουν πάλι τα κολυμβητήρια ανοιχτών εγκαταστάσεων για τους αθλητές των αθλημάτων του υγρού στίβου άνω των 15 ετών. Αναμφισβήτητα είναι ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή όλων των αθλούμενων στο νερό που τόσο αγαπάμε. Με την ευχή και την προσδοκία αυτό να γίνει σύντομα και όλοι μας να έχουμε πρόσβαση στα κολυμβητήρια και στις πισίνες που μας έχουν λείψει πάρα πολύ, θα συναντήσουμε τον Κωνσταντίνο Κάβουρα για να μιλήσουμε για τα προγράμματα άσκησης στο νερό για όλους.

Ο αθλητισμός στο νερό και ο πρωταθλητισμός στον υγρό στίβο και ειδικά στην κολύμβηση είναι μια από τις μεγαλύτερες αγάπες. Η μαγεία όμως της άσκησης στο νερό ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας και κολυμβητικής ικανότητας είναι αυτό που αναμφισβήτητα πρέπει όλοι να ανακαλύψουν και να απολαύσουν στην ζωή τους.

Πάμε λοιπόν, να γνωρίσουμε τον Κωνσταντίνο Κάβουρα που είναι το πρόσωπο της Greece Aquafitness σε μια υδάτινη συνέντευξη!

Κωνσταντίνος Κάβουρας

Κατερίνα Δημακοπούλου (Κ.Δ.): Κωνσταντίνε καλώς όρισες στο fitnessvibes.gr.  Σε γνωρίσαμε ως το πρόσωπο της Greece Aquafitness η οποία έκανε δυναμική εμφάνιση στο χώρο της aqua γυμναστικής καθώς καινοτομεί και πρωτοπορεί στις Ελληνικές πισίνες στα προγράμματα ασκήσεων για όλους. Πως και γιατί ξεκίνησες την ενασχόληση σου με την άσκηση στο νερό;

Κωνσταντίνος Κάβουρας (Κ.Κ.): Από μικρή ηλικία θυμάμαι αγαπούσα τον αθλητισμό και κυρίως το παιχνίδι γύρω από αυτόν. Η πρώτη μου επαφή με πισίνα ήταν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Κερατσινίου έπειτα από “συνταγή” γιατρού και την προτροπή της πρώτης προπονήτριας μου Αγγελικής Στέλλα γύρω στα 5 μου χρόνια, ωστόσο μέχρι και σε μεγαλύτερη ηλικία πέρασα και από μπάσκετ, ποδόσφαιρο αλλά πάντα με κέρδιζε το νερό. Οι γονείς μου αρχικά με έγραψαν στην ομάδα κολύμβησης ωστόσο αργότερα δημιουργήθηκε μία μικρή ομάδα πόλο στο κολυμβητήριο και μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον. Ξεκινώντας να παίζω δεν ασχολήθηκα ξανά με άλλο άθλημα τόσο σοβαρά έως και σήμερα. Στα παιδικά- εφηβικά χρόνια έπαιξα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, έπειτα στον Ιωνικό Νίκαιας και στα 16 επέστρεψα στον Ολυμπιακό μέχρι και την εισαγωγή μου στη ΣΕΦΑΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Κ.Δ.: Πες μας λίγα λόγια για σένα (σπουδές, εργασία, συνεργασίες, χόμπι). Να σε γνωρίσουμε λίγο παραπάνω!

Κ.Κ.: Είμαι απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ειδικότητα στην Κολύμβηση. Έχω συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus το 2013-2014 στο Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου και επέστρεψα το 2015 για να ξεκινήσω μεταπτυχιακό στο Sports Management διάρκειας 2 χρόνων. Μαθαίνοντας την γλώσσα, ξεκίνησα να εργάζομαι στο 2ο έτος του μεταπτυχιακού ως Fitness Instructor σε ένα γυμναστήριο που είχε πισίνα, και έβλεπα πως τα μαθήματα Aquafitness είχαν πάντα σημαντικά μεγάλη συμμετοχή από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Συνδυάζοντας έτσι τα 2 πράγματα που αγαπώ, την άσκηση και το νερό ξεκίνησα να ασχολούμαι αποκλειστικά με τα μαθήματα Aquafitness και κολύμβησης.

Αφού εκπαιδεύτηκα περισσότερο, ο άνθρωπος που με στήριξε και με στηρίζει -σαν συνεργάτης πλέον- Francisco Estevao, με προέτρεψε να συμμετέχω στο 1ο συνέδριο Aquafitness στην Φλωρεντία της Ιταλίας, το μεγαλύτερο της χώρας πάνω στο Aquafitness με 4 πισίνες και δεκάδες masterclasses και workshops από τους καλύτερους presenters παγκοσμίως. Με εξέπληξε ο τρόπος που οι Ιταλοί και πλέον οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν την άσκηση στο νερό. Έπειτα, μπήκα στην ομάδα της Portugal Aquatraining, της σχολής που ασχολείται με την εκπαίδευση δραστηριοτήτων αποκλειστικά για πισίνα, και την προώθηση της άσκησης μέσα στο νερό με σκοπό να δημιουργούνται συνεχώς νέες και ποιοτικές υπηρεσίες στις πισίνες για όλους τους αθλούμενους στην Πορτογαλία. Ακολούθησαν συνέδρια σε Ισπανία, Ιταλία και στην Βραζιλία ως Presenter, μία στιγμή στην καριέρα μου που θα την θυμάμαι για πάντα.

Τον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να διαβάζω, να ταξιδεύω και να βλέπω την οικογένεια και τους φίλους μου. Φροντίζω η γυμναστική να υπάρχει στην καθημερινή ρουτίνα μου, και πολλές φορές είναι εφικτό, άλλες λιγότερο. Για μένα αθλητισμός σημαίνει υγεία οπότε, ακόμα και όταν οι δικαιολογίες κυριαρχούν βρίσκω έναν τρόπο να ασκούμαι.

συνέντευξη

Κ.Δ.: Όπως ξέρεις και ξέρουν και οι φίλοι μας που μας γνωρίζουν εγώ λατρεύω το νερό. Για την ακρίβεια μάλλον θα μπορούσα να ζήσω μέσα σε αυτό. Εξήγησε μας όμως γιατί κάποιος να επιλέξει ένα πρόγραμμα γυμναστικής στο νερό; Είναι εύκολο ή δύσκολο; Και τελικά τι αναπτύσσουμε με την άσκηση στο νερό;

Κ.Κ.: Συνηθίζω να λέω πως αν υπάρχει κάποια άσκηση που δεν μπορείς να κάνεις στο έδαφος, δοκίμασε στο νερό και θα τα καταφέρεις. Αναμφίβολα, το νερό είναι το καλύτερο περιβάλλον για κάθε τύπο προπόνησης, αφού καταφέρνουμε μία ελευθερία κίνησης και απίστευτη ευλυγισία. Η αντίσταση του νερού, επιβραδύνει την κίνηση, υποχρεώνοντας σε μία πολύ καλή κιναισθησία και ελάχιστη πιθανότητα τραυματισμών. Μειωμένη βαρύτητα, σημαίνει λιγότεροι κραδασμοί στα γόνατα και στο σώμα. Η φυσική συμπίεση του νερού προς το σώμα βοηθά σε μία καλή κυκλοφορία αίματος, επιτρέποντας καλύτερη αποκατάσταση. Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν τα κύρια χαρακτηριστικά της φυσικής κατάστασης όπως η καρδιοαναπνευστική αντοχή, μυϊκή δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία με το Αquafitness.

Κ.Δ.: Εγώ πάλι συνηθίζω να λέω ότι το νερό είναι θαυματουργό! Γνωρίζουμε ότι κολύμβηση μπορεί να κάνεις κάποιος σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται. Ίσως είναι και το μόνο άθλημα που μπορεί να κάνει κάποιος μέχρι τα βαθιά γεράματα αφού οι τραυματισμοί είναι μηδαμινοί. Τι γίνεται όμως με τα προγράμματα γυμναστικής στο νερό και υδροθεραπείας; Είναι για όλους; Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα γυμναστικής στο νερό;

Κ.Κ.: Όλοι. Ξεκάθαρα όλοι. Άλλωστε γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την άσκηση μέσα στο νερό από την βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία. Με τα τρομακτικά ποσοστά παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών και της κατάθλιψης, η άσκηση γενικά, και ειδικά η άσκηση μέσα στο νερό πρέπει να είναι προϊόν προώθησης προς ΌΛΟΥΣ αφού τα οφέλη της θα μπορούσαν να μειώσουν τους ετήσιους θανάτους στον κόσμο κατά 4-5 εκατομμύρια σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Π.Ο.Υ..

Κ.Δ.: Όπως ήδη ανέφερα, είσαι leader στην Greece Aquafitness. Πες μας λίγα λόγια… Τι είναι η Aquafitness Greece;

Κ.Κ.: Στην Greece Aquafitness πιστεύουμε πως μέσω της άσκησης, στην προκειμένη περίπτωση μέσα στο νερό, ο άνθρωπος αναπτύσσεται όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά, κοινωνικά, ψάχνοντας πως να βελτιώνεται συνεχώς. Τα κλειδιά στο έργο μας αυτό είναι η καινοτομία, η ποιότητα στις υπηρεσίες, ο επαγγελματισμός, και ο σωστός σχεδιασμός τους. Η Greece Aquafitness στοχεύει στην προώθηση της άσκησης μέσα στο νερό στην Ελλάδα μέσα από ποιοτικές εκπαιδεύσεις των επαγγελματιών του χώρου, με κοινωνικές εκδηλώσεις και άλλες καινοτόμες ενέργειες. Θέλουμε να φέρουμε μία καινούργια γραμμή εκπαίδευσης και άσκησης όσον αφορά την κάθετη προπόνηση μέσα στο νερό, στοχευμένη, πρακτική και αποτελεσματική.

Κ.Δ.: Σιγά σιγά ανοίγουν οι πισίνες στην Ελλάδα. Τι καινούριο έρχεται να προσφέρει η Greece Aquafitness στο χώρο των aqua προγραμμάτων;

Κ.Κ.: Σε όλο τον κόσμο γίνεται αναφορά στο Αquafitness, αυτό γιατί σήμερα βρίσκουμε στις πισίνες διάφορα είδη μαθημάτων: Aqua Cardio (αερόβια προπόνηση), Aqua Force(προπόνηση μυϊκής αντοχής) , Aqua Total(συνδυασμός των δύο παραπάνω προσθέτοντας ισορροπία και ευλυγισία), Αqua Interval Training ( αναερόβια προπόνηση),  Aqua Core (προπόνηση κοιλιακών), Αqua Circuit (αερόβια και μυϊκή αντοχή σε κυκλική προπόνηση), Aquabike (αερόβια και μυϊκή αντοχή σε ποδήλατα νερού), Aquajump (αερόβια και μυϊκή αντοχή σε τραμπολίνα), Aquapilates (body and mind). Παράλληλα υπάρχουν όπως είπαμε προγράμματα για όλες τις ηλικίες ακόμα και για τα μωρά όπως το baby swimming (βρεφική κολύμβηση) και το mermaiding (κολύμπι σαν γοργόνα) που αφορά παιδιά από την ηλικία των 6 ετών αλλά και ενήλικες που αναζητούν κάτι διαφορετικό στην προπόνηση τους. Η γκάμα των προγραμμάτων της Greece Aquafitness είναι μεγάλη και είμαστε εδώ για να καινοτομήσουμε και να φέρουμε στην Ελλάδα ότι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο στο χώρο των προγραμμάτων γυμναστικής στο νερό. Οι προπονήσεις που πραγματοποιούμε στο νερό είναι πιο εξειδικευμένες , ώστε μέσα σε έναν προγραμματισμό να έχουμε μία καλύτερη απόδοση των στόχων μας. Αυτό γιατί καθένας από εμάς έχει τους δικούς του προσωπικούς στόχους, είτε είναι χάσιμο βάρους, αύξηση της αερόβιας ή μυϊκής αντοχής  ή απλά να χαλαρώσει. Για αυτό υπάρχει μία ανάπτυξη στον τρόπο που οργανώνουμε την προπόνηση στο νερό. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στην ζήτηση και στην προσφορά. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που προπονούνται  και γνωρίζουν όλο και περισσότερο το πως.

aqua

 

Κ.Δ.: Οι πισίνες γενικά τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα έχουν περάσει δύσκολα λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με τον covid 19. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σιγά σιγά θα αρχίσουμε να ξαναβρισκόμαστε στα κολυμβητήρια και στις πισίνες είτε για πρωταθλητισμό στα αθλήματα του υγρού στίβου είτε για άσκηση στο νερό. Πως βλέπεις το μέλλον για το aquafitness στην Ελλάδα; Ποια είναι η ευχή σου για την μετά covid εποχή;

Κ.Κ.: Πιστεύω πως μέσα από μία κρίση, γεννιέται πάντα μία ευκαιρία. Όσο τα γυμναστήρια και οι πισίνες είναι κλειστά οι επαγγελματίες του χώρου περνάνε δύσκολες μέρες. Η νέα εποχή θα πρέπει να μας βρει με βαλίτσες γεμάτες γνώσεις, αναζητώντας πως θα εξελίξουμε το επίπεδο του Αquafitness και του Fitness γενικότερα στην Ελλάδα, πως θα προσφέρουμε ευχάριστες εμπειρίες προπόνησης και όχι απλά ένα πλάνο άσκησης. Η προσοχή μας πρέπει να επικεντρώνεται στον ασκούμενο, στο ποιος είναι, τι ψάχνει μέσα από την άσκηση, ποιοι είναι οι στόχοι του. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι θα πει Φυσική Αγωγή, και ότι η φυσική άσκηση πρέπει να βασίζεται στην πρόληψη των ασθενειών και στην προ-διάγνωσή τους. Χρέος μας είναι σαν επαγγελματίες της φυσικής άσκησης να μπούμε στο “πετσί” του ασκούμενου ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Προσωπικά, η ευχή μου είναι να είμαστε υγιείς, να αγωνιζόμαστε για αυτά που θέλουμε με ειλικρίνεια, ταπεινότητα και αγάπη, και ο καθένας να επιτύχει αυτά που οραματίζεται.

Κ.Δ. Και με το όραμα να ξυπνήσουμε μια μέρα και να διασκεδάζουμε και να γυμναζόμαστε στις πισίνες χωρίς να φοβόμαστε θα κλείσουμε αυτή την συνέντευξη. Κωνσταντίνε σε ευχαριστώ πολύ! Ραντεβού σύντομα στις πισίνες.

Κ.Κ.: Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία! Με υγεία σύντομα να κάνουμε τις πρώτες βουτιές.

 

Ακολούθησε το fitnessvibes.gr  στο Facebook και στο Instagram

 

Related posts

5 εύκολα concepts για εναέρια φωτογράφιση

Κατερίνα Δημακοπούλου

Smartwatch: η νέα τάση στην προπόνηση fitness

Μαρία Σέρτσου

Το πιο δυναμικό αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής στις μέρες μας!

Σοφία Τζαλαλή

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram