Image default
FITNESS WELLNESS ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τι είναι η ευεξία και πως θα την κατακτήσεις

Ευρωστία, ευεξία, υγεία και ευ – ζην. Δεδομένα ή ζητούμενα στη σημερινή εποχή; Λόγω συνθηκών αναθεωρούμε όλα όσα είχαμε δεδομένα μέχρι τώρα. Επιζητούμε την ευεξία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τι είναι όμως η ευεξία στην πραγματικότητα; Πως θα την κατακτήσεις; Είναι μια νέα τάση ή ένα στερεότυπο πολλών ετών που δεν του έδινες τη σημασία που έπρεπε; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τι είναι η ευεξία και πως θα την κατακτήσεις και ξεκίνα σήμερα να σχεδιάζεις την δική σου.

Τι είναι η ευεξία

Ακούγοντας όλες αυτές τις λέξεις ευ ζην, η ευεξία και η υγεία ή ακόμα και τις αγγλικές ονομασία wellbeing και wellness όλοι μας σε πρώτη ανάγνωση τα σχετίζουμε με την σωματική υγεία. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του το 1946 ορίζει την υγεία ως «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Συνεπώς η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι η υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.

Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το πρόθεμα “ευ” που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “καλό” και τη λέξη “έξη” (“έξις” στα αρχαία ελληνικά) που σημαίνει συνήθεια και προέρχεται από το ρήμα έχω. Δηλ. ευ + έχω (έχω καλώς).
Ευεξία= ευ + έξη + ια (κατά λέξη σημαίνει η καλή συνήθεια)

Έτσι λοιπόν, με την έννοια της ευεξίας ορίζουμε την ευρωστία και την καλή ποιότητα ζωής σε θέματα υγείας σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά καθώς και το ευ ζην δηλαδή την ευζωία, τη ζωή με απολαύσεις (κυρίως όχι υλικές).

Η ευεξία αφορά στην κατάσταση του ανθρώπου σε όλες του τις διαστάσεις (σώμα-ψυχή-πνεύμα) συνολικά. Η ευεξία από μόνη της είναι μια συνολική έννοια. Πρόκειται για μια γενική αίσθηση, μια εσωτερική ακτινοβολία υγείας, δύναμης και ομορφιάς.

ευεξία και πως θα την κατακτήσεις

Η ευεξία είναι ατομική υπόθεση

Και όλα τα παραπάνω είναι μόνο ατομική υπόθεση! Ναι, ναι καλά διάβασες. Η ευεξία σου είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση. Εσύ ορίζεις το επίπεδο ευεξίας που θέλεις εσύ για τον εαυτό σου και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό  είναι μόνο δική σου επιλογή.

Πως θα βρεις την ευεξία που επιθυμείς

Η κατάκτηση της προσωπικής ευεξίας απαιτεί ειλικρίνεια, αντικειμενικότητα, στόχους, κίνητρα, προσπάθεια και συνέπεια.

Ειλικρίνεια

Χρειάζεται να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου κάνοντας μια εκ βαθέων συζήτηση με τον εαυτό σου για το τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει στην καθημερινότητα σου (άγχος, στρες, έλλειψη ενέργειας, περιττά κιλά κλπ.), τι θέλεις να αλλάξεις στην καθημερινότητα σου σε σχέση με την ευεξία (τρόπο ζωής, διατροφή, υγιεινές συνήθειες κλπ.) και πως νιώθεις και πως πραγματικά θέλεις να νιώθεις.

Αντικειμενικότητα

Διατήρησε την αντικειμενικότητα σου σε όλα τα θέματα. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει αρκετά παραπάνω κιλά και λέει ότι νιώθει ωραία με αυτά δεν είναι αντικειμενικός. Αυτή είναι η υποκειμενική του άποψη. Αντικειμενικά έχει κάποια παραπάνω κιλά που θα πρέπει να προσέξει για να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο μέλλον. Όταν όμως μιλάμε για ευεξία, ευρωστία, υγεία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το μέσο όρο σε όλα τα επίπεδα και να είμαστε αντικειμενικοί και στη συνέχεια ρεαλιστές.

Στόχοι

Βάλε στόχους. Επέλεξε το επίπεδο της ευεξίας που θέλεις να φτάσεις σε όλους τους τομείς και προσδιόρισε το στόχο σου. Εννοείται ότι για να πετύχεις το στόχο σου χρειάζεται να καθορίσεις επιμέρους μικρότερους στόχους τους οποίους σταδιακά θα προσπαθήσεις να επιτύχεις. Δημιούργησε και υλοποίησε το δικό σου σχέδιο δράσης. Εστίασε στα βήματα που θα κάνεις για να το καταφέρεις την επίτευξη των στόχων που έθεσες.

Κίνητρα

Ανακάλυψε τα εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πιο γρήγορα στο στόχο σου. Βρες την εσωτερική σου παρακίνηση, αυτό το κάτι που σε κινητοποιεί να προσπαθείς όλο και περισσότερο. Ανακάλυψε τι άλλο μπορεί να σε παρακινήσει από το περιβάλλον γύρω σου και ένταξε το στην καθημερινότητα σου. Είτε είναι η μουσική που σε ξεσηκώνει, είτε ένας φίλος που πάτε γυμναστήριο μαζί ή ο σύντροφος σου που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα και μαζί του το προσπαθείς κι εσύ. Και όταν κουράζεσαι και θες να τα παρατήσεις, θυμήσου ξανά γιατί ξεκίνησες αρχικά.

Προσπάθεια

Έχεις ήδη καταλάβει ότι η κατάκτηση της ευεξίας σου απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Δική σου προσπάθεια να μείνεις συνεπής στις επιλογές σου και να παλέψεις για τους στόχους που έβαλες εσύ ο ίδιος. Έχεις ήδη θέσει τους στόχους σου και τώρα πρέπει να προσπαθήσεις για αυτούς. Είναι όλα αυτά τα μικρά βήματα που πρέπει να κάνεις καθημερινά και κατ΄ επανάληψη. Είναι όλες οι δυνάμεις που θα καταβάλεις για να φτάσεις στο επιθυμητό αποκλειστικά δικό σου αποτέλεσμα. Αλλά η προσπάθεια σου αυτή είναι και το πιο όμορφο ταξίδι μέχρι και την κατάκτηση των στόχων σου. Είναι όλα αυτά που θα σου γίνουν συνήθεια και δεν θα μπορείς να τα αποχωριστείς και θα σε κάνουν να αποκτήσεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Συνέπεια

Το ότι τρως υγιεινά, κάνεις γυμναστική, διαβάζεις ένα βιβλίο και κοιμάσαι νωρίς για μια συνεχόμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικό. Δεν είναι όμως αυτό ευεξία. Η ευεξία απαιτεί συνέπεια στην προσπάθεια. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι χρειάζεσαι περίπου 20 μέρες για να σου γίνει κάτι που κάνει καθημερινά συνήθεια και περίπου 2 μήνες για να γίνει αυτή η συνήθεια δεξιότητα ζωής. Οπότε φρόντισε να είσαι συνεπείς κάθε μέρα στις επιλογές σου. Οι πρώτοι δύο μήνες είναι δύσκολοι. Μετά όλα θα ρέουν από μόνα τους.

ΕΔΩ μπορείς να βρεις τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ ΕΥΕΞΙΑΣ «WELLBEING σε 60 μέρες» που ετοιμάσαμε για σένα. Ο οδηγός αυτός μέσα από φόρμες ερωτήσεων θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το επίπεδο ευεξίας που επιθυμείς. Παράλληλα θα σε βοηθήσει να οργανωθείς  μέσα από λίστες καταγραφής για να ελέγχεις την πρόοδο σου. Μέσα σε 60 μέρα θα έχεις φτάσει στο επίπεδο ευεξίας που εσύ επιθυμείς με την βοήθεια του απόλυτου οδηγού ευεξίας «WELLBEING σε 60 μέρες».

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΕΥΕΞΙΑΣ ΕΔΩ

 

Τώρα είναι η ώρα να αποκτήσεις το επίπεδο ευεξίας που θέλεις και σου αξίζει!

Ξεκίνα σήμερα!

ΕΔΩ μπορείς να βρεις πληροφορίες για την μοναδική wellness εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη στο Βουκουρέστι!

ΕΔΩ μπορείς να βρεις πληροφορίες για την απόλυτη εμπειρία wellness στην Ελλάδα!

Ακολούθησε με στο @worlderingkathrin στο instagram για να μαθαίνεις όλες τις Travel Fit περιπέτειες μου!

Ακολούθησε το fitnessvibes.gr  στο Facebook και στο Instagram

 

τι είναι η ευεξία και πως θα την κατακτήσεις

Related posts

Τα 5+1 Καλύτερα Νησιά για Γιόγκα και Διακοπές στην Ελλάδα

Φωτεινή Μπήτρου

Εσύ έχεις βάλει την yoga στον τρόπο ζωής σου;

Margarita Preftitsi

10+1 λόγοι να δοκιμάσεις Aerial Yoga

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram