Image default
ADVENTURE FITNESS TRAVEL & FITNESS ΑΝΑΨΥΧΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κατάβαση του Βουραϊκού! Ακολουθώντας τον Οδοντωτό!  

Όπως θα έχεις διαπιστώσει δεν είμαι καθόλου λάτρης της πεζοπορίας. Μια πεζοπορία με εξιτάρει και με προκαλεί μόνο αν έχει μέσα και στοιχείο νερού. Για παράδειγμα λατρεύω το river trekking. Αν είναι να περπατήσω δίπλα σε ένα ποτάμι, μέσα στο ποτάμι και σε κάποια κομμάτια να το κολυμπήσω κιόλας… ναι, θα πάω με κλειστά μάτια. Για την καλύτερη διαδρομή για river trekking στην Ελλάδα θα σου πω σε επόμενο άρθρο μου. Οπότε μείνε συντονισμένος εδώ!

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την πεζοπορία. Που καταλήγω τελικά στο συμπέρασμα ότι μάλλον την βαριέμαι εκτός και αν έχει κάτι ιδιαίτερο. Παρόλα τα παραπάνω έχω καταλήξει να κάνω αρκετές πεζοπορίες στη ζωή μου είτε γιατί με τραβάει η παρέα είτε γιατί κάτι με προκαλεί. Άγνωστο τι!

Έχω, λοιπόν, να σου προτείνω μία από τις καλύτερες πεζοπορίες που μπορείς να κάνεις την Ελλάδα!

Την κατάβαση του Βουραϊκού!

Ο Βουραϊκός ποταμός βρίσκεται στην Αχαΐα και έχει μήκος 37,5 χιλιόμετρα. Οι πηγές του βρίσκονται στον Ερύμανθο κοντά στο χωριό Πριόλιθος των Καλαβρύτων και χύνεται κοντά στο Διακοπτό.

Πήρε το όνομά του από την Βούρα την κόρη της Ελίκης και του Ίωνα την οποία αγάπησε ο Ηρακλής. Κατά τον μύθο ο Ηρακλής άνοιξε το φαράγγι για να μπορέσει να περάσει και να φτάσει στη θάλασσα για να συναντήσει την Βούρα.

Η κατάβαση του Βουραϊκού αφορά ουσιαστικά την διασχίση του φαραγγιού του Βουραϊκού που έχει μήκος περίπου 22 χιλιόμετρα και διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του. Το φαράγγι του Βουραϊκού καθώς και ορεινός όγκος του Χελμού (τα Αρόανια όρη) αποτελούν μία προστατευμένη περιοχή που χαρακτηρίζεται ως εθνικό πάρκο της Ελλάδας από το 2009. Μέσα στο φαράγγι πέρνα και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού Καλαβρύτων.

Ο οδοντωτός αποτελεί τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδος. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1889 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896. Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τρένο γαντζώνεται χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε.

Η συνολική διαδρομή του οδοντωτού είναι 22 περίπου χιλιόμετρα αλλά το ομορφότερο τμήμα της διαδρομής είναι μεταξύ κάτω Ζαχλωρού και Διακοπτού και το κομμάτι αυτό όπου είναι ουσιαστικά το φαράγγι έχει μήκος 13 χιλιόμετρα. Για να πραγματοποιήσεις την κατάβαση του Βουραϊκού μπορείς να επιλέξεις την μεγάλη διαδρομή των 20 km ή την μικρότερη των 13 χιλιομέτρων.

Η κατάβαση του Βουραϊκού γίνεται κατά μήκος των γραμμών του οδοντωτού σιδηρόδρομου και έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Το μονοπάτι που ακολουθούμε έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους έλληνες και ξένους. Πρόκειται για την ίδια διαδρομή δίπλα στις γραμμές του τρένου που παλιά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής.

Για την κατάβαση του Βουραϊκού θα χρειαστείς περίπου 6 ώρες ενώ αν θέλεις να κάνεις την αντίθετη διαδρομή και να ανέβεις προς τα Καλάβρυτα θα πρέπει να υπολογίζεις περίπου 8 ώρες.

Καθώς κατεβαίνεις στο φαράγγι και περπατάς πάνω στις κροκάλες των γραμμών του τρένου θα δεις το τοπίο να εναλλάσσεται σε γέφυρες, σήραγγες, τούνελ, καταρράκτες, ποτάμι ενώ πάντα θα είσαι περιτριγυρισμένος από τη φύση. Μια φύση που ταυτόχρονα θα σε τρομάξει αλλά και θα σε γοητεύσει με την απίστευτη ομορφιά της.

Το μονοπάτι είναι ανοιχτό όλο το χρόνο εκτός από περιπτώσεις έκτακτων καιρικών συνθηκών. Κάθε χρόνο όμως, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου λαμβάνει χώρα το πανελλήνιο πέρασμα του Βουραϊκού όπου συμμετέχουν πάνω από 5000 πεζοπόροι. Μέσα στο φαράγγι εκείνη την ημέρα για λόγους ασφαλείας υπάρχουν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Για όλους όσοι αγαπούν τη φύση είναι μία μεγάλη γιορτή. Συμμετείχα και εγώ στο πανελλήνιο πέρασμα του Βουραϊκού και πραγματικά η εμπειρία ήταν μοναδική! Ο Οδοντωτός συνεχίζει να πραγματοποιεί τα δρομολόγια του και έτσι καθώς κατεβαίνεις το φαράγγι θα συναντήσεις το τρένο να ανεβαίνει με μικρή ταχύτητα. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη καθώς κάνεις μια συνεχής ομαλή κατάβαση περίπου 600 μέτρων (υψομετρικά). Για την κατάβαση των 13 χιλιομέτρων από την Ζαχλώρου θα χρειαστεί να υπολογίσεις περίπου 4 ώρες συν τα διαλείμματα. Αυτή την διαδρομή πραγματοποίησα κι εγώ. Συνολικά κάναμε 5,5 ώρες καθώς μείναμε αρκετά σε πολλά σημεία για διάλειμμα, φωτογραφίες και για να θαυμάσουμε το μοναδικό τοπίο.

Αν πας με δικό σου αυτοκίνητο είναι προτιμότερο να πας στο Διακοπτό να πάρεις το τρενάκι και να ανέβεις μέχρι την Ζαχλωρού (στάση Μέγα Σπήλαιο). Το τραινάκι θα κάνει περίπου 30 λεπτά για να ανέβει και από κει θα ξεκινήσεις την καθοδική σου πορεία. Αν σου αρέσουν τα δύσκολα μπορείς να κάνεις το αντίθετο! Ανάβαση όπως κάνει και ο οδοντωτός!

Αν σε κάποιο σημείο κουραστείς και δεν μπορείς να συνεχίσεις έχεις πάντα την επιλογή στην επόμενη στάση να ανέβεις στον οδοντωτό και να απολαύσεις την διαδρομή με το τραίνο. Είναι εξίσου εντυπωσιακή και μοναδική.

Tips

Προτίμησε να κλείσεις το εισιτήριο για το τρενάκι από το ιντερνέτ και ίσως και μια βδομάδα νωρίτερα καθώς τα εισιτήρια ειδικά για τα σαββατοκύριακα και τις πρωινές ώρες εξαντλούνται γρήγορα.

Ρίξε μια ματιά γενικά στα δρομολόγια του οδοντωτού ώστε να έχεις εικόνα πότε περίπου θα τα συναντήσεις στη διαδρομή για να φροντίσεις να μη βρίσκεσαι μέσα σε κάποιο τούνελ εκείνη την ώρα.

Φρόντισε να έχεις μαζί σου καπέλο και αντηλιακό ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Πάρε μαζί σου νερό και σνάκ.

Αν έχεις μαζί σου μπατόν θα σε βοηθήσουν και θα σε ξεκουράσουν στο περπάτημα χωρίς όμως να κρίνονται απαραίτητα.

Προτίμησε να φορέσεις ένα ορειβατικό μποτάκι που θα προστατεύει τον αστράγαλο σου και θα έχει χοντρή σόλα καθώς το περπάτημα πάνω στις κροκάλες – χαλίκια που έχουν οι σιδηροδρομικές γραμμές – θα προκαλέσει πόνο στα πέλματα σου.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς το φαράγγι του Βουραϊκού είναι η άνοιξη όπου η φύση είναι σε οργασμό! Το ποτάμι είναι γεμάτο και η ζέστη δεν είναι αφόρητη.

Καλό πέρασμα!!! Απόλαυσε το!

Related posts

Ταρακουνηθείτε με… το U BOUND

Έλενα Κατσιγιάννη

Yoga και Εγκυμοσύνη

Fitness Vibes με τον Κωνσταντίνο Κάβουρα! Συνέντευξη #πρόσωπα

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram