Image default
FITNESS YOGA

Τι εννοούμε με τον όρο hatha yoga;

Στις μέρες όλο και πιο γνωστός γίνεται ένας κλάδος της Yoga, γνωστός ως Hatha Yoga. Η Hatha Yoga είναι το πλέον γνωστό και διαδεδομένο σύστημα στην Δύση. Πολλοί την ονομάζουν και Δυτική Γιόγκα. Η Γιόγκα στα παλαιότερα χρόνια παρομοιαζόταν με ένα δέντρο, ένα ζωντανό δηλαδή  οργανισμό αποτελούμενο από ρίζες, κορμό κλαδιά, ανθούς και καρπούς.

 

Ένα από τα κλαδιά

Η Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga) είναι ένα από τα 6 αυτά κλαδιά. Τα υπόλοιπα αποτελούνται από την Raja, Bharti, Jnana και Tantra Yoga. Κάθε κλαδί αντιπροσωπεύει μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και έχει τα δικά του χαρακτηριστικά όπως και τις λειτουργίες. Η Χάθα Γιόγκα ανήκει στα θεμέλια της ταντρικής παράδοσης και συνδέεται άμεσα με την Κουνταλίνι Γιόγκα.

 

Τι σημαίνει στα σανσκριτικά

Πολλά από αυτά τα μονοπάτια έχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ τους. Κάποιοι μπορεί να βρουν κάποιο κλαδί καταλληλότερο για αυτούς από κάποιο άλλο. Η δραστηριότητα σε έναν κλάδο δεν περιορίζει και την παρακολούθηση ενός άλλου. Χάθα (Hatha) στα Σανσκριτικά σημαίνει η ένωση του Ήλιου και της Σελήνης.

 

Τι σημαίνει Χάθα

Πιο συγκεκριμένα το Χά σημαίνει Ήλιος, που αντιπροσωπεύει την ηλιακή ενέργεια στο σύμπαν και αντίστοιχα τη σωματική ενέργεια στον άνθρωπο. Το Θά ή Τα(προφέρεται συχνά) σημαίνει σελήνη, που αντιπροσωπεύει την σεληνιακή ενέργεια στο σύμπαν και αντίστοιχα την νοητική-συναισθηματική ενέργεια στον άνθρωπο. Ο κύριος στόχος της Χάθα Γιόγκα είναι να επιφέρει εξισορρόπηση των δυο αυτών ενεργειών.

 

Παράδοση

Η παράδοση της Χάθα Γιόγκα πέρασε διάφορα στάδια μέσα στα χρόνια, μέχρι την μορφή της αποδοχής που χαίρει σήμερα. Υπήρξε παρεξηγημένη, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Όμως σήμερα ο δυτικός κόσμος έχει ενσωματώσει τη γιόγκα σε άπειρες ανάγκες του σύγχρονου ατόμου, μεταμορφώνοντας την σε γυμναστική, σε θεραπεία, σε τέχνη ζωής, σε εφαρμογές για να εμπλουτίσει τις θρησκευτικές πρακτικές του ανεξαιρέτως δόγματος.

 

Τι γίνεται στην Αμερική

Σύμφωνα με το “ Yoga Journal”, 12 εκατομμύρια άτομα στην Αμερική, κάνουν Χάθα Γιόγκα που είναι η σωματική πλευρά της Γιόγκα και συγχρόνως σε συνδυασμό με την ψυχολογική πειθαρχία, ισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού δαμάζοντας την σκέψη με τις αναπνοές, καθότι σκέψη και αναπνοή είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους στην γιόγκικη παράδοση.

 

Τεχνικές

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Γιόγκα αποτελούνται από σωματικές ασκήσεις (asanas), διαλογίστηκες (meditation techniques) και αναπνευστικές πρακτικές (pranayama) καθώς και βαθιά χαλάρωση(yoga nidra). Η Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga) αναφέρεται σε μια ομάδα από σωματικές ασκήσεις γνωστές ως ασάνες, οι οποίες εξισορροπούν και ευθυγραμμίζουν το σώμα.

 

Asanas

Οι asanas ανοίγουν τα ενεργειακά κανάλια του σώματος και περισσότερο την σπονδυλική στήλη, που είναι το κυρίως κανάλι, έτσι ώστε η ενέργεια(prana) να ρέει ελεύθερα. Asana σημαίνει μια κατάσταση ύπαρξης στην οποία μπορεί κάποιος μπορεί να μένει σωματικά και νοητικά σταθερός, χαλαρός, ήρεμος και άνετος. Οι asanas είναι συγκεκριμένες σωματικές στάσεις που απελευθερώνουν τη ροή της ενέργειας (Πράνα) στα ενεργειακά κανάλια του σώματος (Νάντις).

Οι asanes παρέχουν τη σταθερή βάση για την εξερεύνηση του σώματος, της αναπνοής και του νου. Αυτοί που συμμετέχουν σε ένα μάθημα Hatha Yoga ανακαλύπτουν πως μέσω των asanas αναπτύσσεται επίσης και ο έλεγχος του νου. Στις Γιόγκικες γραφές λέγεται ότι αρχικά υπήρχαν 8.400.000 asanas.

 

Η hatha yoga στην πράξη

Στους χώρους όπου πραγματοποιείται ένα μάθημα yoga, η Hatha Yoga είναι περισσότερο γνωστή ως ένας συνδυασμός σωματικών ασκήσεων και βαθιάς χαλάρωσης. Σήμερα όλο και περισσότεροι μαθαίνουν και έρχονται πιο κοντά σε αυτόν τον συνδυασμό. Τέλος, η Hatha Yoga δίνει έμφαση στην ποιότητα της κίνησης παρά στην ποσότητα και είναι πολύ διαφορετική από κάθε άλλο είδος άσκησης γιατί ενδυναμώνει τους μύες χωρίς να τους καταπονεί.

ΕΔΩ μπορείς να βρεις διάφορες ιδέες για φυσική δραστηριότητα, μέσα από τα άρθρα μου!

Ακολούθησε το fitnessvibes.gr  στο Facebook και στο Instagram

Related posts

10+1 στάσεις yoga για μαθητές

Γιατί yoga?

Sunday Tour

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram