Image default
FITNESS ΑΣΚΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΤΡΕΞΙΜΟ

Περπάτημα ή Τρέξιμο; Τι να επιλέξω;

Αναμφισβήτητα το τρέξιμο και το περπάτημα είναι δύο δραστηριότητες που μπορούν να βελτιώσουν την φυσική σου κατάσταση. Πάντα αναρωτιέσαι όμως πιο είναι το καλύτερο για σένα. Τι να επιλέξεις; Γρήγορο περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση.

Ο καθένας μας είναι μοναδικός και το τι θα επιλέξει έχει να κάνει αρχικά με τους fitness στόχους που έχει θέσει σε συνδυασμό την προπονητική του κατάσταση και τα βιολογικά του χαρακτηριστικά.

Για να βρεις ποιο από τα 2 είναι κατάλληλο για σένα θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πολλούς παράγοντες και ιδανικά να ζητήσεις και τη γνώμη των ειδικών.

Αρχικά θα πρέπει να βρεις τι στόχο θέλεις να πετύχεις και σε πόσο χρονικό διάστημα. Αν για παράδειγμα ο στόχος σου είναι να χάσεις 10 κιλά μέσα σε ένα μήνα με τρέξιμο ενώ έχεις να κάνεις γυμναστική από όταν ήσουν στο νηπιαγωγείο θα χρειαστεί να επανεξετάσεις το στόχο σου!

Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την προπονητική σου προϋπηρεσία. Αν για παράδειγμα τον τελευταίο χρόνο ήδη περπατάς σχεδόν κάθε μέρα περίπου 5 χλμ και μερικές φορές τρέχεις ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλεις πιο εντατικά στη ζωή σου το jogging. Αν πάλι ξεκινάς τώρα την άσκηση και πιθανόν να έχεις παραπάνω κιλά που μπορεί να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σου να είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις με γρήγορο περπάτημα.

Το ιατρικό ιστορικό σου και οι πιθανοί τραυματισμοί που έχεις περάσει θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή σου. Αν πριν 2 μήνες είχες έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο πόδι σου για παράδειγμα μάλλον χρειάζεται να μπεις στην ενεργό δράση πιο ομαλά. Αν είχες τον ίδιο τραυματισμό αλλά είσαι επαγγελματίας αθλητής η επιλογή σου θα είναι ίσως διαφορετική αλλά πάντα θα ακολουθεί την αρχή της προοδευτικότητας.

Κάπου εδώ καλό είναι να λάβεις υπόψη σου και τον παράγοντα διάθεση. Πάνω από όλα αυτό που θα επιλέξεις πρέπει να σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα και να σου προκαλεί ευεξία. Θα σε κουράζει χωρίς να σε τραυματίζει αλλά στο τέλος θα έχεις ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο σου.

Όπως καταλαβαίνεις η απάντηση για τον καθένα μας στο ερώτημα περπάτημα ή τρέξιμο τι να επιλέξω είναι μοναδική. Συνδύασε όλα τα παραπάνω και βρες τις μοναδικές απαντήσεις για τον εαυτό σου. Μην διστάσεις να ζητήσεις την γνώμη των ειδικών σε ότι σε προβληματίζει. Περπατώντας ή τρέχοντας, καλή βόλτα!

Related posts

Χοροθεραπεία σε συνθήκες καραντίνας. Το δοκίμασες;

Στέλλα Δελατόλα

Γιατί άσκηση στο νερό;

Κωνσταντίνος Κάβουρας

Pilates στην εφηβική ηλικία

Σοφία Τζαλαλή

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram