Image default
FITNESS FITNESS VIBES APPROVED VIBES ΑΣΚΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Mermaiding: Κολύμβηση σαν Γοργόνα! Η νέα τάση στην κολύμβηση αναψυχής

Εσύ μικρή είχες μαγευτεί από τον παραμυθένιο κόσμο των γοργόνων; Και ποιος δεν είχε θα μου πεις και έχεις απόλυτο δίκιο. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις για το mermaiding, την κολύμβηση σαν γοργόνα. Τη νέα τάση στην κολύμβηση αναψυχής.

Η κολύμβηση γοργόνας είναι ένας συνδυασμός τεχνικών δεξιοτήτων κολύμβησης, ακροβατικών φιγούρων, συγκράτησης αναπνοής, μαγείας και κοστουμιών ουράς γοργόνας. Η κύρια δεξιότητα είναι ένα πλήρες κύμα ολόκληρου του σώματος που ονομάζεται δελφινισμός.

mermaiding

 

Τι είναι το Mermaiding

To Mermaiding ή όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, η κολύμβηση σαν γοργόνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη τάση στον υγρό στίβο στην κολύμβηση αναψυχής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για νέο απαιτητικό άθλημα. Το mermaiding στην ουσία είναι κολύμβηση σε στυλ γοργόνας. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος mermaiding ενώνονται η διασκέδαση, ο χορός στο νερό και η σκληρή γυμναστική.

mermaid circle

Το mermaiding συνδυάζει:

  • την επιστήμη της φυσικής αγωγής
  • το άθλημα και τα οφέλη της κολύμβησης
  • την τέχνη της καλλιτεχνικής κολύμβησης
  • τη δυναμική της τεχνικής κολύμβησης
  • τη χάρη του χορού στο νερό
  • την μαγεία των γοργόνων

 

Ιστορία

Η ιστορία για την κολύμβηση σαν γοργόνα ξεκινάει από πολύ παλιά. Κάπου στη δεκαετία του 1920 στην Αυστραλία εμφανίστηκε η πρώτη γυναίκα γοργόνα. Πρόκειται για την Annette Kellerman, η οποία ήταν ηθοποιός και κολυμβήτρια, που έκανε τις πρώτες attraction της εποχής σαν γοργόνα. Λίγο αργότερα στη δεκαετία του 1940 η γοργόνα της εποχής είναι η Newton Perry ενώ παράλληλα δημιουργείται το 1ο θέατρο υποβρύχιων παραστάσεων που αποτελεί απίστευτη καινοτομία τις μέρες εκείνες. Οι γοργόνες έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό και απέκτησαν αναγνωσιμότητα και πολλούς θαυμαστές στα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου. Το 1984 το κοινό μαγεύεται από την ερμηνεία της ηθοποιού Daryl Hannah στο ρόλο της γοργόνας στην ταινία Splash. Το 1989 τις καρδιές των μικρών μας φίλων κλέβει η Άριελ Η Μικρή Γοργόνα ένας φανταστικός ήρωας, μια από τις πριγκίπισσες και πρωταγωνίστρια της 28ης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Walt Disney Pictures. Ενώ το 1999 η Walt Disney Pictures δημιουργεί την ταινία The Thirteenth Year με την οποία παρουσιάζει στο κοινό ένα αγόρι γιο γοργόνας που μεγαλώνοντας ανακαλύπτει τις ιδιαίτερες ικανότητες του. Στη συνέχεια στη δεκαετία του 2000 εμφανίζονται στο εξωτερικό αρκετές γυναίκες επαγγελματίες γοργόνες που συμμετέχουν σε θεάματα καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του mermaiding. Ενώ στην δεκαετία που ακολουθεί αυτή του 2010 η ανάπτυξη του mermaiding είναι εντυπωσική με πολλά φεστιβάλ (Mermania, Mermaid Megafest, Mermaid Parade, Miss Mermaid International) να λαμβάνουν χώρα ανά τον κόσμο. Το 2019 πραγματοποιείται στην Κίνα το παγκόσμιο πρωτάθλημα mermaid στο οποίο συμμετέχουν αθλητές από 15 χώρες ενώ το 2020 το mermaiding αναγνωρίζεται ως επίσημο άθλημα από την USA Artistic Swimming Association.

first mermaid

 

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής mermaiding αφορά κορίτσια και γυναίκες διαφόρων ηλικιών. Πιο συγκεκριμένα σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης σαν γοργόνα μπορούν να συμμετέχουν κορίτσια αλλά και αγόρια 6 ετών και άνω που γνωρίζουν επίπλευση στο νερό. Παράλληλα μιας τέτοιας μορφής άσκηση ενδείκνυται για νεαρά κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας καθώς γυμνάζει και ταυτόχρονα ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους. Τέλος στο mermaiding μπορούν να λάβουν μέρος και γυναίκες ενήλικες που τους αρέσει η γυμναστική στο νερό και επιλέγουν αυτή την δραστηριότητα για να χτίσουν ένα δυνατό σώμα κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκγύμνασης του ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουν.

mermaid lesson

 

Σχέση με άλλα αθλήματα

Αναμφισβήτητα η κολύμβηση αποτελεί τη βάση του mermaiding. Το dolphin kick που κάνουν οι κολυμβητές στην τεχνική της πεταλούδας είναι η βασική δεξιότητα του mermaiding. Παράλληλα δεξιότητες όπως περιστροφές, sculling, άπνοια που χρησιμοποιούνται στην καλλιτεχνική κολύμβηση χρησιμοποιούνται και στο mermaiding. Τέλος η τεχνική κολύμβηση χρησιμοποιεί αντίστοιχο μονοπέδιλο όπως αυτό στο mermaiding.

Συνοπτικά καταλήγουμε στο ότι το mermaiding μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ευχάριστη προκαταρκτική δραστηριότητα για τα αθλήματα της κολύμβησης, της καλλιτεχνικής κολύμβησης και της τεχνικής κολύμβησης. Πολύ εύκολα όμως μπορεί να είναι ένα χόμπι, ένας τρόπος γυμναστικής ή μια δεξιότητα ζωής.

mermaiding

 

Εξοπλισμός

Στο mermaiding χρησιμοποιούμε μονοπέδιλα και ουρές γοργόνας που ολοκληρώνουν την εμφάνιση. Σε ότι αφορά τα μονοπέδιλα χρησιμοποιούμε διάφορα είδη, μεγέθη και σχήματα ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο των αθλούμενων. Στον παραμυθένιο κόσμο των γοργόνων όμως δεν αρκεί ένα μονοπέδιλο. Τη διαφορά και τη μαγεία την φέρνουν οι ειδικές ουρές γοργόνας που χρησιμοποιούμε. Τα φαντασμαγορικά χρώματα που έχουν οι ουρές αλλά κι τα τοπάκια με τα οποία συνδυάζονται είναι αυτά που μας εισάγουν στον κόσμο της αγαπημένης ηρωίδας των παιδιών της Άριελ της μικρής γοργόνας.

mermaiding

 

Οφέλη

Κάνοντας κανείς mermaiding θα έχει όλα τα οφέλη που προσφέρει η κολύμβηση που είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση καθώς και η μοναδική άσκηση που μπορεί να κάνει κανείς εφ’ όρου ζωής. Τα οφέλη της γυμναστικής mermaiding όμως δεν περιορίζονται μόνο σε ένα τομέα. Τα οφέλη της κολύμβησης σαν γοργόνα δρουν στο σωματικό τομέα, στον ψυχικό αλλά και στον κοινωνικό. Έτσι εκτός από την ενδυνάμωση των φυσικών, των συναρμοστικών ικανοτήτων, του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και την καύση θερμίδων έχουμε ταυτόχρονα αύξηση της ψυχικής υγείας μας, μείωση του στρες, εξοικείωση με το νερό και έλλειψη φόβου για αυτό καθώς και κοινωνικοποίηση και ευγενή άμιλλα. Και όλα αυτά ενώ διασκεδάζουμε μέσα σε ένα παραμύθι.

mermaiding

 

Εκπαίδευση

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-σεμινάριο  (Teacher Training) για δασκάλους mermaiding, το Aqua Mermaid Teacher Training, από την Κατερίνα Δημακοπούλου (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, προπονήτρια κολύμβησης & καλλιτεχνικής κολύμβησης, Mermaiding Master Trainer) σε συνεργασία με την Star Fitness School και την Greece Aquafitness. Σκοπός του προγράμματος είναι να διαδώσει την νέα αυτή τάση της κολύμβησης σαν γοργόνα στην Ελλάδα και να εμπνεύσει τους επαγγελματίες της άσκησης να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά μαθήματα στο νερό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα mermaiding επικοινώνησε στο e-mail: starfitnessschool@gmail.com

mermaid workshop

 

Γιατί να το επιλέξω

  • Γιατί γυμνάζει όλο το σώμα!
  • Γιατί καίει θερμίδες!
  • Γιατί το αγαπούν τα παιδιά!
  • Γιατί σε εισάγει στον κόσμο του υγρού στίβου!
  • Γιατί ήρθε για να μείνει!
  • Γιατί είναι χαρούμενο & διασκεδαστικό!
  • Γιατί είναι παραμυθένιο!

Για όλους αυτούς αλλά και για ακόμη περισσότερους όλους το mermaiding είναι η νέα τάση στην κολύμβηση αναψυχής και σίγουρα μια δοκιμή θα σε πείσει!

mermaiding

 

Ακολούθησε με στο @worlderingkathrin στο instagram για να μαθαίνεις όλες τις Travel Fit περιπέτειες μου!
Ακολούθησε το fitnessvibes.gr  στο Facebook και στο Instagram

Related posts

Wellness Retreat Cappadokia

Κατερίνα Δημακοπούλου

Fitness Vibes με τον Κωνσταντίνο Κάβουρα! Συνέντευξη #πρόσωπα

Κατερίνα Δημακοπούλου

Smartwatch: η νέα τάση στην προπόνηση fitness

Μαρία Σέρτσου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram