Image default
FITNESS TRAVEL & FITNESS TRAVEL FIT WORLDERING KATHRIN

5 +1 must DO στο Πεκίνο

Για την ιστορία, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση για το 2019 η Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο (περίπου 1,4 δις). Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Είναι λίγο μικρότερη σε έκταση από την Ευρώπη και έχει πλούσια ιστορία. Πρωτεύουσα της Κίνας είναι το Πεκίνο και είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα μετά τη Σαγκάη.

Σίγουρα για να δεις όλη την Κίνα θες αρκετές μέρες αλλά αξίζει τον κόπο. Αν έχεις λίγες μέρες στην διάθεση σου το Πεκίνο συγκεντρώνει όλα εκείνα που χρειάζεσαι, από ιστορία, μέχρι γευστικές εμπειρίες, ώστε να γνωρίσεις το μοναδικό αυτό κράτος και τους ανθρώπους του.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψεις να κάνεις όταν επισκεφθείς το Πεκίνο.

Μέγα Σινικό Τείχος: Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα στον πλανήτη και δεν είναι δυνατόν να βρεθείς στο Πεκίνο και να μην το επισκεφθείς και να το θαυμάσεις. Δικαίως συγκαταλέγεται στις λίστες των 7 νέων θαυμάτων του κόσμου καθώς με όλες τις διακλαδώσεις του έχει συνολικό μήκος 21.196 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά το Σινικό Τείχος είναι μια Κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά από το 220 π.Χ. μέχρι το 1644 μ.Χ. για να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φυλών. Όσες φωτογραφίες και να έχεις δει αυτό που θα αντικρίσεις με τα μάτια σου θα σε εντυπωσιάσει και θα σου μείνει αξέχαστο.

Επίσκεψη στην Απαγορευμένη πόλη. Πρόκειται για την πόλη-ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Θα την βρείτε στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία παλάτια του κόσμου. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα καλοδιατηρημένα οικοδομήματα μέσα στην Αυτοκρατορική πόλη, που αποτέλεσε την πόλη Ανάκτορο και την κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δυναστειών των Ming και Qing, και μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή με Αυτοκράτορες και φαντασμαγορικά παλάτια. Το όνομα της προήλθε από το γεγονός ότι η είσοδος στην πόλη ήταν απαγορευμένη σε κάθε αλλοδαπό και κανείς δεν μπορούσε να μπει και να βγει χωρίς την άδεια του Αυτοκράτορα.

Πλατεία Τιενανμέν, Ναός του Ουρανού και Χουτόνγκ τουρ. Η πλατεία Τιενανμέν (=Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης) είναι η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου και έχει συνδεθεί με αρκετά σημαντικά πολιτικά γεγονότα και με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας. Για να εισέλθεις στην πλατεία θα περάσεις αστυνομικό έλεγχο και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτή μετά τη δύση του ηλίου. Παρόλα αυτά σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει το μέγεθος της καθώς και τα κτήρια που την περιβάλλουν. Ο Ναός του Ουρανού είναι ένας αυτοκρατορικός βωμός στο νοτιοανατολικό τμήμα του Πεκίνου, πραγματικό κόσμημα, που πρέπει να θαυμάσεις, ενώ είναι ταυτόχρονα και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Για να συμπληρώσεις την περιήγηση σου στο κεντρικό Πεκίνο ανέβα σε ένα κινέζικο ποδήλατο και κάνε μια βόλτα στα χουτόνγκ που εκτείνονται στους τέσσερις ορίζοντες. Είναι εκείνα τα στενά δρομάκια που σε οδηγούν στις μικρές κινέζικες γειτονιές γύρω από τα αυτοκρατορικά τείχη της Απαγορευμένης πόλης. Εκεί θα δεις μικρά σπίτια, το ένα κοντά στο άλλο, με γκρι σκεπές πολλές φορές τσίγκινες, με κοινόχρηστες τουαλέτες, κάποια χωρίς ρεύμα, με μόνο μέσο μετακίνησης των κατοίκων κάτι σκουριασμένα ποδήλατα και με ιδιαίτερες μυρωδιές να ξεπηδούν από κάθε γωνιά. Εκεί θα δεις μια άλλη πλευρά της Κίνας, διαφορετική αλλά σημερινή που θα σου ολοκληρώσει την εικόνα αυτής της χώρας μέσα στο μυαλό σου.

Βόλτα στα Θερινά Ανάκτορα. Εννοείται πως οι Αυτοκράτορες είχαν και «εξοχικά σπίτια», αν κανείς μπορεί να τα πει «σπίτια». Αν δεν είχαν αυτοί τότε ποιος; Αξίζει να αφιερώσεις μισή μέρα ώστε να επισκεφθείς τα Θερινά Ανάκτορα του Πεκίνου που βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό συγκρότημα που περιλαμβάνει παλάτια, λίμνες και κήπους. «Είναι ένα αριστούργημα της Κινεζικής αρχιτεκτονικής κήπων. Το φυσικό τοπίο των λόφων και των ανοιχτών υδάτων συνδυάζεται με τεχνητές δομές όπως ανάκτορα, ναούς, μεγάλες αίθουσες, περίπτερα και γέφυρες, σχηματίζοντας ένα αρμονικό σύνολο με εξαιρετική αισθητική αξία», αυτή ήταν η αιτιολογία της UNESCO τον Δεκέμβριο του 1998 όταν συμπεριέλαβε τα Θερινά Ανάκτορα στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Και νομίζω ότι αυτή η αιτιολογία αρκεί για να σε πείσει να τα επισκεφθείς και δεν χρειάζεται να περιγράψω άλλο!

-Παρακολούθησε μια Κινέζικη παράσταση. Η Κίνα έχει παράδοση στις τέχνες. Ανέκαθεν η μουσική αποτελούσε ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό της. Σπουδαία παράδοση του κινέζικου πολιτισμού αποτελεί η κινέζικη όπερα. Είναι μια δημοφιλής μορφή δράματος που λαμβάνει χώρα στην Κίνα. Οι ρίζες της τέχνης αυτής χάνονται στον χρόνο. Αφιέρωσε ένα βράδυ και παρακολούθησε μια παράσταση κινεζικής όπερας που θα σου μεταφέρει την μαγεία της Ανατολής. Ιδανικά κλείσε θέση στην Εθνική Όπερα του Πεκίνου. Αν δεν είσαι φαν της όπερας σου προτείνω ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσεις μια παράσταση ακροβατών τσίρκου της Κίνας να κάνουν εκπληκτικά ακροβατικά κόλπα ή μια παράσταση shaolin kung fu όπου θα σε μεταφέρει σε κλίμα μοναχών με πειθαρχεία και αυτοέλεγχο προκειμένου να πετύχουν αυτό που φαντάζει απίθανο. Όποια επιλογή κι αν κάνεις ανάλογα με το γούστο σου σίγουρα θα μείνεις με ανοιχτό το στόμα! Προσωπικά, δεν μπόρεσα να αντισταθώ, παρακολούθησα μια παράσταση από κάθε είδος και εννοείται ήταν από τις καλύτερες «επενδύσεις» που έχω κάνει στη ζωή μου.

-Πάπια Πεκίνου η διάσημη. Είμαστε στο Πεκίνο και έχεις σίγουρα ακούσει τόσα πολλά για όλα αυτά τα περίεργα που τρώνε στην Κίνα. Και ίσως και να έχεις την περιέργεια να τα δοκιμάσεις. Αν ναι μπορείς να περιπλανηθείς στους κεντρικούς πεζόδρομους με τα street food και να γνωριστείς με όλα αυτά τα ζωντανά και μη κινέζικα εδέσματα. Δεν στο συνιστώ όμως για λόγους υγιεινής (οι οποίοι δεν τηρούνται) και γιατί απαιτούν κυριολεκτικά γερό στομάχι. Αν έχεις γερό στομάχι και θες να δοκιμάζεις τα πάντα εδώ θα βρεις τον παράδεισο σου. Προσωπικά είμαι υπέρ του κινέζικου φαγητού αν και έχει διαφορά με το κινέζικο που τρώμε στην Ελλάδα, καθώς είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα του δυτικού κόσμου, αλλά πιστεύω ότι το street food σε τέτοιες χώρες θέλει προσοχή, ιδιαίτερα αν δεν έχεις συνηθίσει. Αυτό όμως που σου προτείνω ανεπιφύλακτα ως τελευταίο από 5+1 must do στο Πεκίνο είναι να δοκιμάσεις την διάσημη πάπια Πεκίνου σε ένα από τα ομολογουμένως αρκετά κυριλέ εστιατόρια. Θα την φιλετάρουν μπροστά σου και θα σου δείξουν τον κινέζικο παραδοσιακό τρόπο για να την συνοδέψεις με τα διάφορα συνοδευτικά που θα υπάρχουν στο τραπέζι και να την απολαύσεις σαν ένας άλλος αυτοκράτορας.

Αν επισκεφθείς όλους τους παραπάνω προορισμούς σίγουρα θα έχεις κρατήσεις τη φόρμα σου! Υπολόγισε τουλάχιστον 20000 βήματα την ημέρα. Μπορείς να κατεβάσεις μια απλή εφαρμογή βηματομετρητή στο κινητό σου για ελέγχεις πόσα βήματα κάνεις κάθε μέρα όταν βρίσκεσαι σε διακοπές. Ένας μέσος άνθρωπος συστήνεται να κάνει περίπου 10000 βήματα κάθε μέρα. Οπότε με την περιήγηση σε όλα αυτά τα αξιοθέατα και τα 20000 βήματα ανά μέρα (και να υπενθυμίσω ότι στο σινικό τείχος ανεβαίνεις σκαλιά ακανόνιστου μεγέθους πράγμα που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας ακόμα περισσότερο) τότε σίγουρα θα παραμείνεις fit!

Κι αν καταφέρεις να δεις όλα τα παραπάνω τότε θα έχεις πάρει μια μικρή γεύση του κινέζικου πολιτισμού και του τρόπου ζωής των κινέζων αλλά σίγουρα θα έχεις κι άλλα πολλά να δεις σε αυτή την τεράστια χώρα που όμως αξίζουν θαυμασμού όλα τους!

Related posts

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: πιο επίκαιρη από ποτέ! Γιατί τώρα;

Κατερίνα Δημακοπούλου

BUNGEE WORKOUT η νέα τρέλα στο χώρο του Fitness!!!

Πόσο συχνά κάνεις μασάζ;

Μαρία Σέρτσου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram