Image default
FITNESS Uncategorized ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Να αθλούμαι όταν έχω περίοδο;

Οι γυναίκες οι οποίες αθλούνται, πάντοτε αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της περιόδου το οποίο για μία εβδομάδα σχεδόν, αναχαιτίζει κάθε αθλητική επίδοση. Η περίοδος είναι ένα ευαίσθητο θέμα για κάθε γυναίκα, οι περισσότερες βιώνουν έντονα σωματικά συμπτώματα εκείνες τις ημέρες, ενώ άλλες παραπονούνται πως δεν μπορούν να αθληθούν με ευκολία.

Μπορεί μία γυναίκα να αθληθεί σωστά όταν έχει περίοδο;

Καταρχάς, είναι προσωπικό θέμα της κάθε γυναίκας το αν θα συνεχίσει την άθληση τις ημέρες τις περιόδου ή αν θα κάνει μία ολιγοήμερη παύση. Θυμάμαι τις δικές μου ημέρες, όπου ούσα αθλήτρια του Taekwondo, δεν έχανα προπόνηση και λόγω της έντονης ροής αλλά και της άσπρης φόρμας, βίωνα το φόβο μήπως ‘’γεμίσω’’ και με δει όλη η σχολή (αυτό θα ήταν και εύκολο καθώς η άσπρη φόρμα φανέρωνε τα πάντα και ήταν ευδιάκριτη). Η κάθε γυναίκα αποφασίζει, ανάλογα με τις δικές της σωματικές αλλαγές ή την ποσότητα του αίματος, αν θα συνεχίσει να αθλείται. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να απαγορεύει ολοκληρωτικά την άθληση στη διάρκεια της περιόδου, απλώς ίσως υπάρχουν τεχνικές σε ορισμένα αθλήματα ή μορφές γυμναστικής (Πιλάτες)  τις οποίες μία γυναίκα να μην μπορεί να εκτελέσει ολοκληρωμένες, όπως κάποια ανοίγματα ή άλλες σωματικές ασκήσεις. Η περίοδος, επιπροσθέτως, εμφανίζει διαφορετική συμπτωματολογία σε κάθε  γυναίκα, σε ορισμένες δημιουργεί κοιλιακούς πόνους ακόμα και κράμπες, οι οποίες δυσχεραίνουν με τη σειρά τους, τη σωστή απόδοση.

Εκτός από τη σερβιέτα, οι περισσότερες γυναίκες πλέον χρησιμοποιούν ταμπόν, το οποίο ειδικά για την άθληση προστατεύει περισσότερο, αφού δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει ροή που να φανεί  στους άλλους ή δεν υπάρχει ο κίνδυνος  η σερβιέτα να γεμίσει και να αισθανθούμε αυτό το αίσθημα της ‘’πλημμύρας’’, ειδικά τις πρώτες ημέρες. Επειδή το ταμπόν δεν είναι πάντοτε  η πρώτη επιλογή των γυναικών και είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην τοποθέτησή του, αν μία γυναίκα αισθάνεται άσχημα και δε θέλει να το φορέσει, μπορεί να απέχει από την άθληση τις δύο-τρεις πρώτες ημέρες.

Ακόμα όμως και αν θέλει να συνεχίσει κανονικά, υπάρχει και η επιλογή του να μιλήσω στον προπονητή μου  και να του εξηγήσω πως δε θα μπορώ να εκτελώ με ταχύτητα και επιμελώς όλες τις ασκήσεις, αλλά θέλω να αθληθώ όσο μπορώ. Ο προπονητής/γυμναστής μας είναι άνθρωπος ειδικευμένος στο ανθρώπινο σώμα, γνωρίζει πως οι γυναίκες δυσκολεύονται εκείνες τις ημέρες, για αυτό δε χρειάζεται κανένα αίσθημα ντροπής ως προς το να το μοιραστούμε μαζί του. Αθλούμαι χωρίς να πιέζω υπερβολικά τον εαυτό μου και όποτε αισθανθώ πως δεν αισθάνομαι καλά ή οτιδήποτε άλλο, σταματώ.

Η γυναίκα μπορεί να αθλείται στην περίοδο, μπορεί να μη σταματάει τις δραστηριότητές της αν δεν το επιθυμεί. Αλλά αν το σώμα της φανερώνει πως δεν μπορεί ή έχει έντονα σωματικά συμπτώματα , μπορεί να απέχει την προπόνηση όσο εκείνη κρίνει πως η περίοδος δεν της δημιουργεί προβλήματα. Πάντοτε ακούω το σώμα μου, το φροντίζω και σέβομαι αυτό που έχει να μου πει, ώστε και η άθλησή μου να είναι αποδοτική και να επιτελέσει σωστά τον αρχικό της ρόλο που είναι η σωματική και πνευματική μου αναγέννηση.

Related posts

Mermaiding στην αθλητική επιστήμη

Στέλλα Δελατόλα

Τι είναι η ευεξία και πως θα την κατακτήσεις

Κατερίνα Δημακοπούλου

Yoga και Εγκυμοσύνη

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram