Image default
FITNESS PILATES ΑΣΚΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Είναι ιδανικό το pilates για την τρίτη ηλικία;

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος pilates όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος στη ηλικίες άνω των 65 ετών. Άλλωστε ο δημιουργός της μεθόδου εξακολούθησε να εξασκεί τη μέθοδο ακόμη  και όταν μπήκε στην 8η δεκαετία της ζωής του. Η άποψη ότι η άσκηση σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι απαγορευτική είναι ένα ταμπού το οποίο ανήκει πλέον στο παρελθόν. Σήμερα, αν κάνουμε μια βόλτα στους χώρους που πραγματοποιούνται μαθήματα της μεθόδου pilates, θα αντιληφθούμε ότι τα πρωινά τμήματα αποτελούνται κατά κύριο λόγο από άτομα της τρίτης ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες σε αυτή την κατηγορία έχουν να επιδείξουν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα μαθήματα pilates απ’ ότι οι άνδρες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άντρες αυτής της ηλικίας δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ένα τμήμα που κατά τη γνώμη τους είναι γυναικοκρατούμενο και πολλές φορές αναγκάζονται να το κάνουν μετά από παρότρυνση των γιατρών τους ή των οικείων προσώπων τους.

Αρχικά, η προτίμηση του pilates γίνεται γιατί είναι μια μέθοδος εκγύμνασης που είναι προσαρμοσμένη σε όλες τις ηλικίες. Οι δάσκαλοι της μεθόδου αυτής διαθέτουν την ικανότητα να προσαρμόζουν το μάθημα στις εκάστοτε ανάγκες του υποψήφιου ηλικιωμένου μαθητή. Αυτό ασφαλώς συμβαίνει όχι μόνο στα μαθήματα που αποτελούνται από άτομα της τρίτης ηλικίας. Η εξατομίκευση του μαθήματος είναι μια από τις γενικές αρχές της μεθόδου pilates, σύμφωνα με την οποία το μάθημα είναι ατομικό-εξατομικευμένο για το κάθε ασκούμενο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος αποτελεί μέλος ενός τμήματος.

Ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας στη τρίτη ηλικία είναι πολύ σημαντικός. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια η μέθοδος pilates ανταποκρίνεται στις ηλικίες άνω των 60 ετών γιατί δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη και έχει πολλαπλά οφέλη. Μερικά από αυτά είναι:

  • Διατηρεί και πολλές φορές αυξάνει τη μυϊκή μάζα.
  • Η μυϊκή ενδυνάμωση που επιτυγχάνεται μέσω της άσκησης έχει ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι ασκούμενοι να είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε πτώσεις και ενδεχόμενους τραυματισμούς.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, διότι μια από τις βασικές αρχές της μεθόδου pilates είναι η διαφραγματική αναπνοή, η οποία συνοδεύει όλες τις ασκήσεις.
  • Βελτιώνει την ισορροπία και τη στάση σώματος.

Πέρα όμως από τα σωματικά οφέλη που έχει να προσφέρει ένα μάθημα pilates πολλοί δάσκαλοι της μεθόδου γίνονται καθημερινά μάρτυρες των ψυχολογικών ωφελειών των ηλικιωμένων μαθητών τους, οι οποίοι «γεμίζουν» εσωτερικά από το αίσθημα ευεξίας και  την αίσθηση της προσωπικής ικανοποίησης που νοιώθουν μετά το τέλος του μαθήματος.

Ένα μάθημα pilates είναι πλούσιο σε ασκήσεις  για μυϊκή ενδυνάμωση χωρίς άρση βαρών αλλά με σταδιακή αύξηση της αντίστασης των ελατηρίων στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μηχανήματα της μεθόδου όπως το reformer και η cadillac. Οι αργές και ήπιες κινήσεις με το βάρος του σώματος είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει την μέθοδο αυτή ιδανική για την τρίτη ηλικία. Η διάρκεια του μαθήματος όπως και η συχνότητα του επιλέγονται με βάση τις υποκειμενικές συνθήκες του κάθε μαθητή. Ο κάθε ασκούμενος αυτής της ηλικίας έχει τα ατομικά-σωματικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διαφέρει από κάποιον άλλον συνομήλικο του.

Τέλος,  όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο πιο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε – ασφαλώς με την ασφάλεια την οποία παρέχει ένα μάθημα pilates. Το να μεγαλώνουμε δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον δραστήριο τρόπο ζωής αλλά να συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που μας ευχαριστούν.

Δες ακόμα παρακάτω τα οφέλη του πιλάτες στην εγκυμοσύνη!

Τα οφέλη του Pilates στην εγκυμοσύνη

Related posts

10+1 στάσεις yoga για μαθητές

Πας στη δουλειά με τα πόδια;

Μαρία Σέρτσου

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στα καλύτερα του!

Μαρία Σέρτσου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram