Image default
DANCE FITNESS ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ποια είναι η έννοια του χορού;

Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου από την αρχή της γέννησης του ήταν ο χορός. Οι άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή κινούνται αδιάκοπα, έχοντας την κίνηση ως κυρίαρχο καθημερινό στοιχείο. Παρακάτω θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για το ποια είναι η έννοια του χορού.

Από πού προέρχεται η λέξη χορός

Από που προέρχεται όμως η λέξη «χορός»; Η πρώτη εκδοχή είναι ότι η λέξη χορός προήλθε από τη χαρά, γιατί συνήθως χορεύουμε από τη χαρά. Άλλη εκδοχή είναι ότι προήλθε από τη λέξη «χορονός» που σημαίνει κίνηση σε κύκλο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προήλθε από τη λέξη «χώρος», τον τόπο για την εκτέλεση των χορών.

Έκφραση συναισθημάτων

Καθημερινά οι άνθρωποι χορεύουν για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Το ύφος και ο χαρακτήρας του χορού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής, τη γεωγραφική κατάσταση του τόπου και από τον πολιτισμό, ο οποίος είναι άρρηκτα δεμένος με το χορό, τα ήθη και τα έθιμα και με τη παράδοση μιας χώρας.

Τρόπος επικοινωνίας

Ο χορός είναι η μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μέσω του σώματος. Έτσι μπορούν να εκφραστούν διάφορα συναισθήματα. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκφράσει με τον χορό τη χαρά και την λύπη του, τον πόνο και το πάθος του.

Ανθρώπινη ανάγκη

Ο χορός γεννήθηκε από πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου, πιο συγκεκριμένα όπως να ξορκίζει τους φόβους του, να εξευμενίσει τους θεούς, να εκφράσει τον έρωτα του, και κυρίως να επικοινωνήσει. Από τότε, πολλά πράγματα άλλαξαν, ο χορός όμως παραμένει ακόμα πάντα επίκαιρος.

Χορός και αναπνοή

Επίσης, μέσα από το χορό, διδάσκεται κανείς να στέκεται και να περπατάει σωστά, ελέγχοντας το σώμα του. Όλα αυτά επιτυγχάνονται και με τη βοήθεια της διαφραγματικής αναπνοής, που ισχυροποιεί την καρδιά και διευρύνει την ελαστικότητα των πνευμόνων. Είναι μια αναπνοή που είναι πολύ σημαντική για όλους τους χορευτές και που τα αποτελέσματα-οφέλη της είναι ορατά στη κίνηση του σώματος τους. Με την διαφραγματική αναπνοή η ροή της κίνησης του σώματος γίνεται χωρίς βία και περνάει σε όλα τα μέλη του σώματος. Βλέποντας έναν χορευτή να αναπνέει, βλέπουμε όλο το σώμα  του να αναπνέει. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε έναν χορευτή στο στόμα γα να κατανοήσουμε ότι αναπνέει, μπορούμε απλά να κοιτάξουμε το θώρακα, τη πλάτη του ή ακόμα και τα μάτια του. Η αναπνοή είναι αυτή που του δίνει ζωή και πνοή για να είναι ζωντανός στη σκηνή.

Οφέλη

Από την άλλη τα οφέλη δεν είναι μόνο σωματικά. Η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης, μια διέξοδος από την καθημερινότητα και το στρες. Κάθε χορός γεννήθηκε εξάλλου για να υπηρετήσει μια κοινωνική ανάγκη. Πέρα από την έννοια του «μοναχικού σπορ», ο χορός είναι φτιαγμένος για δύο ή περισσότερους ανθρώπους, που βιώνουν έτσι τη χαρά της επαφής και της ομάδας. Δεν είναι  τυχαίο ότι σήμερα ο χορός, με την παραδοσιακή του έννοια, είναι της «μόδας».

Εσύ πότε χόρεψες τελευταία και τι χορό;

Ακολούθησε το fitnessvibes.gr  στο Facebook και στο Instagram

Related posts

Yoga lessons: Myths Vs Reality

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στα καλύτερα του!

Μαρία Σέρτσου

Μυικό “Κάψιμο”! Που οφείλεται?

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram