Image default
FITNESS ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: πιο επίκαιρη από ποτέ! Γιατί τώρα;

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι μια άκρως σημαντική και συμβολική μέρα. Διάβασε παρακάτω πότε καθιερώθηκε, τι συμβολίζει και γιατί σήμερα αυτά που πρεσβεύει είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Γιατί μια φορά το χρόνο;

Στην πραγματικότητα ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να γιορτάζουμε τις γυναίκες μια φορά το χρόνο και όχι κάθε μέρα. Είναι αυτές που μας δίνουν ζωή, αυτές που μας κρατάνε στη ζωή και αυτές που αν δεν υπήρχαν δεν θα συνεχιζόταν η ζωή. Για αυτούς και μόνο τους λόγους θα πρέπει να τις γιορτάζουμε και να τις τιμούμε κάθε μέρα.

Ιστορία

Από το 1909 που έγινε η πρώτη τήρηση της “Ημέρας της Γυναίκας”, που ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αγώνες σε όλο τον κόσμο για τα δικαιώματα των γυναικών. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν χώρες στον κόσμο που δεν αναγνωρίζουν έστω και τα βασικά δικαιώματα στις γυναίκες. Γι αυτό και μόνο, καταλήγω στο ότι, συμβολικά αλλά και ουσιαστικά θα πρέπει να γιορτάζεται και να τιμάται η ημέρα αυτή σε όλο τον κόσμο. Για να καταλάβουν κάποια στιγμή όλοι, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα.

Πότε γιορτάζεται;

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

γυναίκες κάθε ηλίκας

Πότε ξεκίνησε;

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ηνωμένα έθνη και καθιέρωση

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Τι συμβολίζει;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λοιπόν, καθιερώθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος την 8η Μαρτίου κάθε έτους καλεί όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα αυτή για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι μια ημέρα κινητοποιήσεων Παγκοσμίως, για την υποστήριξη της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, επιδιώκοντας να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για θέματα προάσπισης της αξιοπρέπειας των γυναικών σε όλες τις πτυχές / εκφάνσεις της ζωής τους.

γιορτή γυναικών

Τολμήστε την αλλαγή!

Το έτος 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (World Health Organization) για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θέτει ως επίκεντρο της Ενημερωτικής Εκστρατείας, το θέμα «Τολμήστε την αλλαγή». Ίσως αυτό το μήνυμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στην εποχή που ζούμε τώρα. Ειδικά στη χώρα μας αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ θα πρέπει όλοι να προβούν σε τολμηρές ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή και διαβίωση των γυναικών και όχι μόνο, αλλά και των ανθρώπων γενικότερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • εκπαιδεύστε τους νέους σχετικά με τις θετικές σχέσεις
  • αμφισβητήστε όσους δικαιολογούν τους δράστες –θύτες και κατηγορούν τα θύματα
  • γίνετε χορηγοί σε ομάδες που αγωνίζονται για την κακοποίηση
  • μιλήστε προς τα έξω ενάντια στη σιωπή, στη βία
  • επαγρυπνήστε και καταγγείλετε τη βία
  • πραγματοποιήστε εκστρατείες για την πρόληψη της βίας
  • μείνετε μακριά από κάθε είδους βία
  • αναγνωρίστε τον καταναγκαστικό έλεγχο και επανορθώστε
  • ασκείστε κριτική στη χρήση λεκτικών εκφράσεων που απευθύνονται σε λίγους
  • επισημάνετε την προκατάληψη και βρείτε εναλλακτικές λύσεις
  • αγκαλιάστε την ανοιχτή / ελεύθερη ηγεσία
  • επαναπροσδιορίστε το κατεστημένο

δύναμη γυναικών

Γιατί τώρα;

Για να μπορούμε όλες μας να απολαμβάνουμε με ελευθερία έναν υγιή, fitness και wellness τρόπο ζωής χρειάζεται να τολμήσουμε την αλλαγή και να βγούμε για λίγο από το comfort zone μας. Πιστέψτε με πραγματικά θα αξίζει τον κόπο!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μοναδικά υπέροχες γυναίκες!

 

Ακολούθησε με στο @worlderingkathrin στο instagram για να μαθαίνεις όλες τις Travel Fit περιπέτειες μου!
Ακολούθησε το fitnessvibes.gr  στο Facebook και στο Instagram

Related posts

Γυμναστική στην εποχή του covid-19

Το πιο δυναμικό αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής στις μέρες μας!

Σοφία Τζαλαλή

Ημερολόγιο 2021 για εκτύπωση

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram