Image default
FITNESS ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η αξία της κολύμβησης!

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν το μπάνιο στη θάλασσα. Ειδικά, τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και λόγω του γεγονότος πως η χώρα μας βρίθει από νησιά και μέρη με παραλίες, αποτελεί την αγαπημένη δραστηριότητα των περισσότερων. Το πλατσούρισμα μέσα στο νερό, η ελευθερία από τα καθημερινά μας άγχη, όλα αυτά βιώνονται και από ένα ολιγόωρο μπάνιο στη θάλασσα. Επιπροσθέτως, υπάρχει και η επαφή με τον ήλιο η οποία –σε λογικά πλαίσια πάντα-είναι απαραίτητη και για τη σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κολύμβηση σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν βρίσκεται, ωφελεί πολυποίκιλα τον άνθρωπο και αποβαίνει ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ψυχική διάθεση του ίδιου. Είναι μία αθλητική ενασχόληση που παράλληλα κοινωνικοποιεί τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να επιλεχθεί και για έναν άνθρωπο μόνο (ο άνθρωπος ανάλογα με τη διάθεσή του πηγαίνει με άλλους ή μόνος του στη θάλασσα).

Ιατρικές έρευνες αναδεικνύουν συνεχώς την αξία της κολύμβησης και το πόσο σημαντική είναι για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Από τη βελτίωση της αναπνοής και την επίτευξη της καλύτερης καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, είναι το άθλημα που πλέον επιλέγεται από τους περισσότερους. Συντελεί στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, τη χαλάρωση από το άγχος, συνδυάζεται και με άλλα σπορ (μπάλα μέσα στο νερό). Η επαφή με το νερό χαλαρώνει εξίσου και τα παιδιά, τα αποφορτίζει από το άγχος των σχολικών και εξωσχολικών υποχρεώσεων.

Η άμεση σωματική επαφή του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο και τη δροσιά του, ανανεώνει το σώμα και βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Η κίνηση μέσα στο νερό συμβάλλει στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και της σωστής στάσης του σώματος, στην πρόληψη μυϊκών προβλημάτων και παθήσεων του αυχένα και της μέσης.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να υποφέρει από διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και να μην συνέστησε ο ειδικός ορθοπεδικός την ενασχόληση με κάποιο θαλάσσιο άθλημα, ειδικά με την κολύμβηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η ίδια είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα σωματικής άσκησης, καθώς περιλαμβάνει την εξάσκηση όλου του σώματος, όταν τα περισσότερα αθλήματα δίνουν έμφαση και δυναμώνουν μία συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

Άλλα οφέλη της κολύμβησης είναι ο έλεγχος του ζαχάρου, της κακής χοληστερόλης και των βασικών τιμών του αίματος, όπως και η απώλεια σωματικού βάρους.  Επιπροσθέτως, η έντονη κινητικότητα του παχέος εντέρου συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τι πρέπει να προσέχω όταν θέλω να πάω για μπάνιο στη θάλασσα;

  • Δεν πηγαίνω για μπάνιο ενώ έχω καταναλώσει μόλις φαγητό. Από την ώρα της σωματικής άθλησης μέχρι το φαγητό πρέπει να έχουν περάσει τρεις τουλάχιστον ώρες.
  • Δεν πηγαίνω τις ώρες που η ακτινοβολία του ήλιου είναι έντονη. Προτιμώ τις πρωινές ή απογευματινές ώρες, διότι ο ήλιος δεν είναι έντονος. Ναι, ο ήλιος είναι ωφέλιμος αλλά έχει και αρνητικές επιπτώσεις (μπορεί να προκαλέσει καρκινικές αλλοιώσεις στο δέρμα και άλλες δερματοπάθειες). Παίρνω πάντοτε καπελάκι και αντηλιακό μαζί μου.
  • Αν δε γνωρίζω καλό μπάνιο, δεν μπαίνω μέσα στα βαθιά και προτιμώ να κάνω λίγη άσκηση στην αρχή της θάλασσας. Μπάνιο στο βάθος κάνω μόνο όταν ξέρω καλά.
  • Προτιμώ να κάνω μπάνιο στην παραλία και όχι σε κολυμβητήριο, διότι το νερό της θάλασσας ανανεώνεται και δεν ανακυκλώνει τις βλαβερές ουσίες.
  • Δεν αφήνω μικρό παιδί μόνο του στη θάλασσα, έχω το νου μου σε αυτό και δεν το αφήνω να απομακρυνθεί επικίνδυνα.
  • Αν έχω σοβαρά προβλήματα υγείας, ρωτάω το γιατρό μου αν μπορώ να κολυμπήσω και πόση ώρα μπορώ.
  • Υπάρχουν πλέον μέρη στο δήμο και κολυμβητήρια όπου ειδικοί εκπαιδευτές δείχνουν τα μυστικά της κολύμβησης στους αρχάριους. Αν είμαι αδαής και θέλω να αποκτήσω ουσιώδεις και γνώσεις, μπορώ με ένα μικρό ποσό να εγγραφώ εκεί.

Η κολύμβηση είναι ένα υπέροχο άθλημα, μία μοναδική υδάτινη εμπειρία. Την απολαμβάνω χωρίς άγχος, με προφύλαξη και γνώση!

Related posts

Fitness Vibes με τον Κωνσταντίνο Κάβουρα! Συνέντευξη #πρόσωπα

Κατερίνα Δημακοπούλου

Body Workout During Your Period!

Ειρήνη Αγγελοπούλου

Canyoning: η μαγεία των φαραγγιών!

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram