Image default
FITNESS YOGA

NAMASTE, η μαγική λέξη των YOGIS!

Αν έχεις παρακολουθήσει κάποιο μάθημα γιόγκα σίγουρα θα έχεις ακούσει στο τέλος του μαθήματος τη λέξη “namaste”! Ξέρεις όμως τι σημαίνει;

Namaste = namah (υποκλίνομαι) +te (εσένα)  

Η  σανσκριτική λέξη namaste προέρχεται από τις λέξεις “namah” που σημαίνει «υποκλίνομαι» και “te” που σημαίνει «εσένα». Δηλαδή κατά λέξη σημαίνει «υποκλίνομαι σε σένα».

Στο δυτικό κόσμο τη λέξη “namaste” ακούμε στο τέλος μιας πρακτικής γιόγκα που την χρησιμοποιεί ο δάσκαλος για να σφραγίσει με αυτό τον χαιρετισμό την πρακτική και να ευχαριστήσει τους μαθητές του, τους δικούς του δασκάλους και τον εαυτό του. Αντίστοιχα οι μαθητές απαντούν με τον ίδιο χαιρετισμό.

Η λέξη συνοδεύεται από τη χειρονομία που ονομάζεται “anjali mudra”, με τις παλάμες ενωμένες μαζί μπροστά στο κέντρο του στήθους ή στο κέντρο του μετώπου και από μια μικρή υπόκλιση ,σκύβοντας το κεφάλι.

Συνηθίζεται να την λέμε στο τέλος της πρακτικής όπου και η ενέργεια μας είναι πιο ήρεμη και γαλήνια για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Καθώς υποκλινόμαστε ο ένας στον άλλον, αναγνωρίζουμε τους άλλους ως ίσους και βλέπουμε ότι όλοι έχουμε στην ψυχή μας την ίδια λάμψη.

Το συνθετικό “namah”της λέξης namaste, περιέχει μέσα το “na” που σημαίνει «όχι» και το  “mamah” που σημαίνει «εγώ ή δικό μου» . Δηλαδή όχι εγώ. Βγάζοντας το εγώ μας από τη λέξη, προστίθεται στο νόημα της η αληθινή μας φύση. Αφαιρούμε δηλαδή το «περιτύλιγμα» από την ψυχή μας. Το σώμα, την εικόνα μας, το φύλο, την εκπαίδευση και τις εμπειρίες, και μένει ο πραγματικός εαυτός.

Έτσι το νόημα του “namaste” μπορεί να μεταφραστεί ως:

Το φως μέσα μου υποκλίνεται – αναγνωρίζει το φως μέσα σου.

Η ψυχή μου αναγνωρίζει την ψυχή σου. Είμαστε το ίδιο, είμαστε ένα.

Αναγνωρίζω μια ανώτερη δύναμη σε σένα.

Η ψυχή μου ευχαριστεί την ψυχή σου.

Να λες “namaste” στον εαυτό σου! Να υποκλίνεσαι στη ξεχωριστή δύναμη μέσα σου. Στο φως μέσα σου. Στην ειρήνη μέσα σου. Στην πραγματική σου φύση. Να υποκλίνεσαι με ευγνωμοσύνη για την κάθε ημέρα σου!

Να βλέπεις και να τιμάς την αλήθεια μέσα σου και στους γύρω σου. Να παίρνεις το νόημα του “namaste” και έξω από την αίθουσα της γιόγκα. Στην καθημερινή σου ζωή. Αναγνωρίζοντας πως όλοι είμαστε φτιαγμένοι από την ίδια αστερόσκονη.

Namaste λοιπόν!

 

Related posts

Πας στη δουλειά με τα πόδια;

Μαρία Σέρτσου

Foam rollers ή κύλινδροι ισορροπίας Τι είναι και γιατί θα τους λατρέψεις

Κατερίνα Δημακοπούλου

Sunday Tour

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram