Image default
TRAVEL & FITNESS WORLDERING KATHRIN

Ταξίδι στη γη του πάγου

Ένα μοναδικό αλλά συνάμα άγριο τοπίο θα περιμένει να σε υποδεχθεί στη χώρα του πάγου και της φωτιάς την Ισλανδία. Η παγωμένη γη αλλάζει «φορεσιά» ανάλογα με την εποχή και κάθε επισκέπτης αντικρίζει ένα διαφορετικό θέαμα απόκοσμης ομορφιάς και μοναδικής αισθητικής με τοπία βγαλμένα από πίνακες ζωγραφικής.

Ήμουν από τους τυχερούς που είδα την Ισλανδία να φοράει τα λευκά της απ’ άκρη σ’ άκρη. Κι όσο δύσκολο κι αν ήταν αυτό το ταξίδι λόγω καιρού και συνθηκών τόσο πιο εκθαμβωτικά ήταν αυτά που αντίκριζαν κάθε φορά τα μάτια μου.

Όταν μιλάω για Ισλανδία στο νου σου πρέπει να έρχεται road trip καθώς οι μετακινήσεις με λεωφορεία είναι σπάνιες έως ανύπαρκτες. Κι όταν λέω road trip εννοώ φυσιολατρικό road trip γιατί όλα τα αξιοθέατα έχουν να κάνουν με την φύση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, δεν χρειάζεται να είσαι φυσιολάτρης για να πας στην Ισλανδία. Η χώρα αυτή είναι εκείνη που θα σου παρουσιάσει την φυσική ομορφιά της, θα σε μαγέψει και στο τέλος θα σε κάνει φυσιολάτρη.

Ένας κεντρικός δρόμος με το όνομα «Golden ring» με αυστηρά όρια ταχύτητας και αρκετά σημεία επικινδυνότητας είναι αυτός που διατρέχει περιμετρικά το νησί και θα σε πάει σε όλα τα γνωστά και όχι μόνο αξιοθέατα.

Στο διάβα σου αξίζει να επισκεφτείς το Εθνικό Πάρκο Thingvellir όπου ενώνονται οι δύο τεκτονικές πλάκες (Ευρασιάτικη και Αμερικανική) και ανάμεσα τους δημιουργείται ένα φαράγγι ενώ ταυτόχρονα το μέρος αυτό έχει ιστορική σημασία για τους Ισλανδούς καθώς εδώ δημιουργήθηκε και λειτούργησε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας ίσως και του κόσμου το 930.

Σίγουρα πρέπει να θαυμάσεις καταρράκτες με χιλιάδες τόνους παγωμένου νερού να πέφτουν από ψηλά και να πιτσιλιστείς όταν τους πλησιάσεις για να βγάλεις μοναδικές φωτογραφίες. Κορυφαίοι από όλους οι καταρράκτες Gullfoss, ο Seljalandsfoss στον οποίο με ιδανικές συνθήκες μπορεί να περπατήσεις και πίσω από αυτόν, ο Gljufrabui που θα τον προσεγγίσεις περπατώντας σε μια χαράδρα μέσα από ένα σπήλαιο και ο Skogafoss με ύψος πάνω από 60 μέτρα.

Τέλος αξίζει να επισκεφτείς και να θαυμάσεις από ψηλά την γραφική πρωτεύουσα της χώρας το Ρέικιαβικ και τα γύρω βουνά ανεβαίνοντας στην οροφή του Πύργου στον Ναό του Χάλγκριμουρ περίπου στα 70 μέτρα.

Οπωσδήποτε δεν πρέπει να παραλείψεις να κάνεις στάσεις για να δεις αλλά και να περπατήσεις σε παγετώνες. Εύκολος σε πρόσβαση ο παγετώνας Solheimajokull με μοναδικούς σχηματισμούς μπλε και μαύρου χρώματος και με πιο δύσκολη πρόσβαση αλλά μοναδικής ομορφιάς ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ευρώπης ο Vatnajokull. Στις κοιλότητες του σχηματίζονται σπήλαια πάγου τα οποία έχουν ηλικία περίπου 1000 ετών. Στους παγετώνες μπορείς να κάνεις οργανωμένες πεζοπορίες με τοπικά γραφεία.

Οι θερμοπίδακες είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά «εκρήγνυται» και εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού και σε αυτούς πρέπει να είναι η επόμενη σου στάση. Οι πιο γνωστοί της Ισλανδίας είναι ο Στρόκουρ και ο Γκέιζερ που έδωσε και το όνομα του σε όλους τους θερμοπίδακες του κόσμου. Το όνομα Γκέιζερ στην τοπική γλώσσα ερμηνεύεται ως «αναβλύζων με ορμή».

Η Ισλανδία είναι νησί και δεν θα μπορούσαν να μην έχουν την τιμητική τους οι εξωπραγματικές παραλίες του νησιού. Απολαύστε την μαύρη παραλία Reynisfjara beach με την κατάμαυρη ηφαιστειακή άμμο, τις σπηλιές από βασάλτη, τους πετρώδεις σχηματισμούς και τα άγρια παγωμένα κύματα. Από την μαύρη παραλία θα μπορέσεις να δεις στο βάθος της θάλασσας τους 2 τεράστιους τρούλους που έγιναν γνωστοί από την σειρά Game of Thrones. Μοναδικής ομορφιάς είναι επίσης και η Diamond beach όπου σε αυτήν καταλήγουν κομμάτια πάγου (μικρά παγόβουνα) που τα ξεβράζει το κύμα και δημιουργούν την εικόνα διαμαντιών σε μαύρη άμμο.

Και επειδή βρισκόμαστε στη χώρα που έχει πάνω από 170 γεωθερμικά λουτρά δεν είναι δυνατόν να μην τα απολαύσουμε. Σου προτείνω να αφιερώσεις ένα ολόκληρο απόγευμα στο πασίγνωστο “Blue Lagoon” που βρίσκεται στη χερσόνησο Reykjanes (πολύ κοντά στο αεροδρόμιο) μέσα σε ένα σεληνιακό τοπίο ηφαιστειακής λάβας με νερά λευκά και βελούδινα σαν γάλα, που χάρη στην αντανάκλαση του φωτός χαρίζουν αυτό το υπέροχο γαλάζιο χρώμα, αλλά και να κλέψεις λίγο χρόνο κάποια άλλη μέρα και να επισκεφτείς ένα λιγότερο γνωστό και οργανωμένο γεωθερμικό λουτρό που να βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη φύση όπως το “Secret Lagoon”.

Είμαι πεπεισμένη ότι όσες εικόνες κι αν σου δείξω και όσο τέλειες κι αν είναι πάντα θα αδικούν την πραγματικότητα και το υπερθέαμα του παγωμένου και ταυτόχρονα χιονισμένου τοπίου. Αν δε όλο αυτό το σκηνικό συνδυαζόταν και με το Βόρειο Σέλας, που δεν μας έκανε την χάρη ο καιρός να το δούμε, τότε θα μιλάγαμε για μια από τις 5 καλύτερες εικόνες που μπορεί να κρατήσει κάποιος στην μνήμη του για όλη του την ζωή. Ίσως την επόμενη φορά… γιατί σίγουρα θα υπάρξει επόμενη!

Δες το fitness vibes άρθρο μου για την πεζοπορία σε παγετώνα της Ισλανδίας!

Πεζοπορία σε παγετώνα της Ισλανδίας

 

Related posts

Σαφάρι στην «κοιλάδα της Σελήνης»

Κατερίνα Δημακοπούλου

Κατάβαση του Βουραϊκού! Ακολουθώντας τον Οδοντωτό!  

Κατερίνα Δημακοπούλου

Canyoning: η μαγεία των φαραγγιών!

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram