Image default
FITNESS YOGA ΑΣΚΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τα οφέλη της yoga στα παιδιά!

Στις μέρες μας το περιβάλλον των περισσότερων παιδιών είναι ανταγωνιστικό και απαιτητικό. Από μικρή ηλικία οι υποχρεώσεις είναι πολλές και ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος. Με αποτέλεσμα τα παιδιά να ζουν εγκλωβισμένα σε μια εξαιρετικά αγχωτική καθημερινότητα με μειωμένες ευκαιρίες για υπαίθριο παιχνίδι και την αυθόρμητη τακτική επαφή με τη φύση να αποτελεί σπάνια η ακόμα και άγνωστη εμπειρία.

Η Yoga για παιδιά, η οποία έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι μία διασκεδαστική μορφή άσκησης, σχεδιασμένη για ηλικίες από 3 έως 12 ετών. Μέσα από αυτού του είδους την άσκηση τα παιδιά μιμούνται ήχους και κινήσεις από το ζωικό βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά λατρεύουν την κίνηση, τη μίμηση όπως και το να πειραματίζονται με το σώμα τους σε ένα περιβάλλον που απουσιάζει ο ανταγωνισμός.

Από το πρώτο μάθημα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν το σώμα τους. Κοινώς να δημιουργήσουν μια σαφή εικόνα του σώματος τους που θα τους βοηθήσει μετέπειτα να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στις σωματικές τους κινήσεις.

Με λίγα λόγια, τα παιδιά αποκτούν μέσα από το μάθημα της Yoga καλύτερη ισορροπία, ακόμη μαθαίνουν να συντονίζουν καλύτερα τις κινήσεις τους και τα άκρα του σώματος τους.

Πέρα όμως από τα σωματικά οφέλη που προσφέρει η Yoga στα παιδιά, τα βοηθάει να χτίσουν από πολύ μικρή ηλικία την αυτοπεποίθηση τους γιατί παράλληλα με το παιχνίδι τα παιδιά είναι συγκεντρωμένα σε αυτό που τους διδάσκει ο δάσκαλος να κάνουν χωρίς κάποιου είδους πίεση ότι θα κάνουν κάτι λάθος.

Άλλα οφέλη που κερδίζουν τα παιδιά από ένα μάθημα παιδικής Yoga είναι η ευλυγισία, η ενδυνάμωση, η σωστή αναπνοή και η ατομική έκφραση. Ακόμη, η παιδική Yoga προάγει την ομαδικότητα και την συνεργασία.

Απαραίτητο στοιχείο της δομής ενός μαθήματος παιδικής Yoga είναι η «Χαλάρωση» που γίνεται στο τέλος του μαθήματος, η όποια έχει διάρκεια 5-10 λεπτά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα οφέλη της χαλάρωσης είναι ότι μαθαίνουν μέσα από τη σωστή αναπνοή να ηρεμούν και να ελέγχουν τις εκρηκτικές αντιδράσεις τους καθώς ο δάσκαλος τους διηγείται μια μικρή φανταστική ιστορία.

Στο τέλος του μαθήματος υπάρχει μόνο μια εικόνα: μια ομάδα παιδιών που πέρασε καλά αποβάλλοντας το άγχος με το γέλιο και την άσκηση.

Related posts

Εσύ έχεις fitness partener?

Μαρία Σέρτσου

Περπάτημα ή Τρέξιμο; Τι να επιλέξω;

Η κολύμβηση κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram