Image default
FITNESS YOGA ΑΣΚΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Yoga and Kids! Γιατί το παιδί μου να κάνει yoga;

Μα γιατί και πόσο σημαντική είναι η yoga στα παιδιά; Και σε ποια ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν; Και γιατί να κάνουν yoga και όχι κάτι άλλο; Και γιατί…..;

Πολλά ερωτήματα ε; Κι αν είσαι γονιός που το παιδάκι σου βαριέται εύκολα τι να διαλέξεις άραγε και γιατί το ένα και όχι το άλλο..;

Ευτυχώς στην εποχή μας υπάρχουν πολλές επιλογές άθλησης και απασχόλησης, έτσι ώστε και να βαρεθεί ή να αλλάξει γνώμη ένα παιδάκι δεν πειράζει, θα βρει κάτι άλλο που θα του κρατήσει το ενδιαφέρον.

Μπορεί να μπερδευόμαστε όταν τα βλέπουμε όλα μαζεμένα, όμως το θετικό είναι ότι κάτι θα ταιριάζει στο παιδάκι σου και θα μάθει πολλά μέσα από αυτό.

Γιατί όμως να κάνει yoga ένα παιδάκι 4 ή και παραπάνω ετών;

Η yoga είναι ένα πανάρχαιο σύστημα εκγύμνασης με βασικό χαρακτηριστικό το σεβασμό στα όρια του μαθητή. Άρα ξεκινάμε με γνώμονα ότι το παιδάκι μας θα παρακολουθεί ένα πρόγραμμα στα μέτρα του, χωρίς υπερβολές και καταπόνηση.

Εν συνέχεια όλες οι ασκήσεις χρησιμοποιούν το σωματικό βάρος και είναι ισομετρικές. Αυτό σημαίνει πως δε θα μπει το παιδάκι μας στη διαδικασία να κάνει κάτι που δεν μπορεί, δε θα χρειαστεί να σηκώσει κάτι βαρύ κι έτσι αποφεύγονται και οι τραυματισμοί.

Οι ασκήσεις είναι ειδικά διαμορφωμένες για κάθε ηλικία και μέσω παραμυθιών και διάφορων παιχνιδιών, τα παιδιά γυμνάζονται περνώντας ευχάριστα και μαθαίνοντας σημαντικά πράγματα όπως η σωστή διατροφή και η καλή συμπεριφορά. Τα ζωάκια με τις ιστορίες τους είναι ένας αγαπημένος τρόπος για να εξάπτεται η φαντασία και η δημιουργικότητα των μικρών μας φίλων, πράγμα στο οποίο αποσκοπεί ένα μάθημα yoga για παιδιά!

Ο συνδυασμός αναπνοής και άσκησης ενισχύει τη συγκέντρωση του παιδιού μας σε ένα και μόνο πράγμα. Με τη yoga λοιπόν ακόμα κι ένα υπερκινητικό (αν και δε μου αρέσει να χαρακτηρίζω τα παιδάκια και δυστυχώς ο όρος «ΔΕΠΥ» κυκλοφορεί πολύ τελευταία) παιδάκι μπορεί σταδιακά να μάθει να κάνει ένα πράγμα τη φορά. Μέσω των αναπνοών και των ειδικά επιλεγμένων ιστοριών που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα, οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματα τους καθώς επίσης και να διαχειρίζονται αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος ή οι φοβίες που έχουν. Γίνονται πιο υπεύθυνα και πειθαρχημένα αποκτώντας ένα υγιές και δυνατό σώμα!

Τα τμήματα συνήθως είναι ολιγομελή και τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους σε ζευγάρια ή μικρές ομαδούλες με κοινούς στόχους και πολλή πολλή όρεξη. Μην ξεχνάμε πως μπορεί να είναι «μικρά» έχουν όμως κι εκείνα τον κύκλο τους, το χαρακτήρα και την προσωπικότητα τους.

Για να μας σέβονται θέλουν να αισθανθούν ότι κι εμείς τα σεβόμαστε και τους φερόμαστε ισότιμα, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα τους.

Δημιουργική Απασχόληση και παιδική yoga πάνε παρέα.

So, welcome little yogis!!

Related posts

Podcast: τι είναι και γιατί πρέπει να μπει στη ζωή σου!

Κατερίνα Δημακοπούλου

Να αθλούμαι όταν έχω περίοδο;

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Εσύ έχεις fitness playlist?

Στέλλα Δελατόλα

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram