Image default
AERIAL FITNESS INDOOR NEWS & TRENDS ΑΣΚΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

BUNGEE WORKOUT η νέα τρέλα στο χώρο του Fitness!!!

Η εποχή που ζούμε είναι πλέον πολύ απαιτητική. Οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης, οι μεγάλες προσδοκίες στο εργασιακό περιβάλλον, οι ατελείωτες οικογενειακές υποχρεώσεις , η οικονομική κρίση κτλ διαταράσσουν τη ανθρώπινη δομή και ισορροπία . Το σώμα αντιδρά με ενοχλήσεις και πόνους και η ψυχή νιώθει να καταπιέζεται. ‘Έτσι γεννιέται η επιθυμία για ψυχική γαλήνη και αποβολή του στρες. Κάποιοι άνθρωποι «ξεσπάνε» στην έντονη σωματική άσκηση, ενώ άλλοι αναζητούν ολιστικές μορφές εξάσκησης, όπως η yoga, το pilates, trekking, ποδήλατο, κολύμπι κτλ.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση για καινοτόμα στυλ εξάσκησης από το χώρο των ακροβατικών, όπως Αerial Yoga, Aerial Hoop, Acro Yoga και γενικά οτιδήποτε μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο ανάποδα!!!

Κάπου εδώ κάνει και την εμφάνιση του το Bungee Workout. Ο εξοπλισμός του Bungee δεν είναι άλλος από τον εξοπλισμό αναρρίχησης, με τη διαφορά ότι στο Bungee Fitness συνήθως το πιάσιμο γίνεται από πίσω (ενώ στη αναρρίχηση από μπροστά). Το Bungee σαν εργαλείο προπόνησης χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από επαγγελματίες χορευτές για καλύτερη τεχνική στα άλματα τους, από ακροβάτες του τσίρκου στις παραστάσεις τους, από δρομείς που θέλουν να δουλέψουν την εκρηκτικότητα τους, αλλά και στον κινηματογράφο (Lara Croft, Τίγρης και Δράκος κτλ)

Το Bungee Workout, έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό το 2016, από το The Tales Theatre, στη Μπανγκοκ της Ταϊλάνδης, καθώς ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν αυτό τον εξοπλισμό του Bungee σαν στυλ προπόνησης, αλλά και στις παραστάσεις τους.

Μέχρι το 2017 είχε εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία, στην Αγγλία και πλέον και στη χώρα μας.

Ήδη από τις αρχές του 2018 έχω την τιμή μαζί με την συνεργάτιδα  μου Κλεοπάτρα Παναρετάκη να τρέχουμε προγράμματα εκπαίδευσης δασκάλων (Bungee Fitness and Dancing) σε Ελλάδα και Κύπρο. Καθώς με την είσοδο του, σαν εναλλακτικό στυλ εξάσκησης, σε Yoga Studios, Personal Training Studios και σιγά-σιγά σε επιλεγμένα γυμναστήρια, δημιουργήθηκε η ανάγκη για καταρτισμένους επαγγελματίες που να κατέχουν τις βασικές αρχές αυτού του είδους προπόνησης.

Τι να περιμένετε από ένα μάθημα Bungee Workout 

Ένα μάθημα Bungee Fitness, διαρκεί από 50 λεπτά, μέχρι 1 ώρα. Είναι 70% αερόβιο και 30% προπόνηση δύναμης. Συνδυάζει τη γυμναστική, την άσκηση υψηλής έντασης HIIT, την μυϊκή ενδυνάμωση, και την ελευθερία της κίνησης με έναν πρωτότυπο και πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Αφορά υγιείς αθλούμενους, που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Τις πρώτες φορές που θα πάτε σε στο Studio για προπόνηση θα παρακολουθήστε κάποια πρώτα μαθήματα εισαγωγής στο σύστημα του Bungee για να μπορέσετε να εξοικειωθείτε με τον εξοπλισμό.

Κάθε άτομο έχει ξεχωριστή ρύθμιση στον εξοπλισμό, βάσει του ύψους και του βάρους του. Υπάρχει σίγουρα μια περίοδος μάθησης όπου θα μάθετε να κάνετε κάποιες βασικές κινήσεις σωματικού βάρους, ενώ θα είστε συνδεδεμένοι με τα λάστιχα του Bungee, μέσω του bodrie σας (μια ζώνη που εφαρμόζει στο σώμα).

Εδώ θέλω να τονίσω ότι πολύ συχνά οι αρχάριοι διαμαρτύρονται στα πρώτα μαθήματα, για πόνους γύρω από τα ισχία, και πιθανές μελανιές μέχρι να συνηθίσουν το σφίξιμο και το τράβηγμα που νιώθουν από τη ζώνη που φορούν. Αλλά ευτυχώς αυτό είναι προσωρινό, καθώς όσο περνάει ο καιρός και ο ασκούμενος εξοικειώνεται, αλλά και οι εταιρίες αναβαθμίζουν και βελτιώνουν το εξοπλισμό. Παρόλα αυτά προτείνεται στα πρώτα μαθήματα να φοράτε ποδηλατικά κολάν για να γλυκάνετε λίγο την αίσθηση γύρω από τους γοφούς. Επίσης ίσως στην αρχή κάποιοι μαθητές να νιώσουν μια ελαφριά ζάλη από τις «βουτιές», ιδίως αν έχουν υπόταση, αλλά ευτυχώς όλα αυτά είναι προσωρινά.

Μετά την περίοδο εξοικείωσης, η προπόνηση ξεκινάει με μια σειρά ασκήσεων δύναμης, όπως lunges, squats και push-ups, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερη αντίσταση. Τα 30 πρώτα λεπτά είναι καθαρά Cardio και μπορείτε να τρέξετε όσο επιτρέπει το λάστιχο, να πηδήξετε, να απογειωθείτε κυριολεκτικά και να κάνετε βουτιές σε διάφορες κατευθύνσεις.

Ένα μάθημα Bungee Dancing, έχει περισσότερη ροή στην κίνηση, είναι χορευτικό, με βάση τις αρχές του σύγχρονου χορού, αλλά και του μπαλέτου (ανάλογα με τις γνώσεις του δασκάλου), σε κάνει να ιδρώνεις, να γραμμώνεις τους μυς σου, να απελευθερώνεσαι μέσα από την εκφραστική κίνηση και όλα αυτά με ένα συνεχόμενο χαμόγελο στα χείλη. Περνάει η ώρα και θέλεις και άλλο. Η διάρκεια του είναι περίπου 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω αν ο instructor θέλει να αφιερώσει λίγο χρόνο για διατάσεις.

Από εκεί και πέρα ανάλογα με τις γνώσεις και το background του δασκάλου μπορεί να δημιουργήσει μαθήματα Bungee Yoga, Bungee Pilates, Bungee Tai Chi, Bungee και πολεμικές τέχνες, συνδυάζοντας το Bungee με τις βασικές αρχές και ασκήσεις των παραπάνω μεθόδων εκγύμνασης, σε μαθήματα περίπου 1 ώρας.

Οφέλη του Bungee Workout

  • Αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αντοχής και η καύση θερμίδων.
  • Οικοδόμηση μυών, ενδυναμώνοντας πολύ το κέντρο (πυρήνα), για τη σωστή στήριξη και στάση του σώματος
  • Αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων
  • Απώλεια βάρους
  • Αυξάνει τη συγκέντρωση
  • Βοηθάει στην βελτίωση της αυτό-εκτίμησης και της διάθεσης, καθώς ο ασκούμενος αναπτύσσει νέες δεξιότητες, ξεπερνά τους φόβους του και θυμάται πως είναι να παίζει και πάλι σαν παιδί. Να τρέχει, να πηδάει, να γυρίζει, ανάποδα, να πετάει.
  • Μέσα από αυτή τη διαδικασία εκκρίνει ορμόνες χαράς, και ενδορφίνες και φεύγοντας από το μάθημα βλέπει τη ζωή αλλιώς…αυτό ακριβώς δεν είναι που αναζητάμε τελικά;;;

Ευαίσθητες Ομάδες- Αντενδείξεις

  • Εγκυμοσύνη
  • Πρόσφατο χειρουργείο
  • Πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Ίλιγγοι
  • Καρδιακά προβλήματα
  • Σοβαρό πρόβλημα στον αυχένα ή στα γόνατα
  • Κήλες
  • Οστεοπόρωση
  • Διάφορα είδη αρθρίτιδας

Τι να φορέσω σε μια προπόνηση Bungee;

Κολάν ή κάπρι με μπουστάκι, ή ένα στενό μπλουζάκι, ολόσωμη φόρμα, και αποφεύγουμε τα κοντά και φαρδιά σορτσάκια γιατί μπορεί να μας τραυματίσει ο εξοπλισμός, καθώς και τα φαρδιά ρούχα γιατί δεν είναι βολικά. Όπως ανέφερα παραπάνω, στους αρχάριους συστήνεται να φορούν ποδηλατικό κολάν, πάνω από το ήδη φορεμένο τους κολάν για παραπάνω προστασία της περιοχής γύρω από τους γλουτούς. Επίσης ανάλογα με το χώρο που πραγματοποιείται το μάθημα, άλλες φορές προτείνεται να κάνουμε ξυπόλυτοι (όπως στη yoga) και άλλες φορές με αθλητικά παπούτσια ειδικά για αερόβια προπόνηση.

ΤIPS

  • Ελαφρύ κυρίως γεύμα 3-4 ώρες πριν την προπόνηση
  • Ελαφρύ πρωινό 2 ώρες πριν την προπόνηση (αν ασκηθούμε πρωινές ώρες)
  • Ένα γρήγορο ντουζάκι πριν πάμε για μάθημα
  • Δεν φοράμε μεγάλα κοσμήματα στο λαιμό, βραχιόλια, δακτυλίδια γιατί μπορεί να τραυματιστούμε
  • Ένα μπουκαλάκι νερό, μια καθαρή πετσετούλα και…..

…..ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

Related posts

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στα καλύτερα του!

Μαρία Σέρτσου

Σκολίωση: όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Μαρία Σέρτσου

Yoga and Kids! Γιατί το παιδί μου να κάνει yoga;

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram