Image default
FITNESS YOGA

Γιατί yoga?

Καθημερινά ακούς από παντού να λένε η γιόγκα το ένα… η γιόγκα το άλλο… βλέπεις ένα σωρό motivational quotes στην αρχική σου στο facebook και θες δε θες λίγο πολύ κάποια στιγμή λες να το ψάξεις λίγο παραπάνω .

Διστακτικά βέβαια στην αρχή γιατί σκέφτεσαι διάφορα… ότι δεν είσαι ευλύγιστη για να κάνεις yoga (και πώς θα κάνεις σπαγγάτ στο πρώτο μάθημα αν δεν είσαι flexible?????), σκέφτεσαι ότι για να μπορέσεις να κάνεις yoga θες πρώτα να χάσεις βάρος γιατί με τη yoga λένε δεν ιδρώνεις, άρα δεν αδυνατίζεις(!).

Ή ίσως είσαι πολύ «νευρική» και δεν είναι για σένα η yoga, και θέλεις κάτι πιο δυναμικό…

Αλλά έστω κι αποφάσισες να δοκιμάσεις… ποιο από όλα τα είδη οέο που είναι αμέτρητα (κι άλλος χαμούλης στον εγκέφαλο, δεν έφταναν όλα τα υπόλοιπα !)

Breath in…..Breath out….

Και πάμε να τα δούμε μαζί ένα –ένα.

  • όποιος κι αν είναι ο σωματότυπος σου, όσα κιλά κι αν έχεις ή σου λείπουν, είτε έχεις ευλυγισία είτε όχι, είτε είσαι ψηλή είτε όχι… ΦΥΣΙΚΑ και μπορείς να κάνεις yoga! Ο λόγος είναι απλός: υπάρχει εξέλιξη μέσα στην πρακτική σου, ξεκινάς από τα βασικά πάντα με την καθοδήγηση instructor για να είσαι ασφαλής και σταδιακά προχωράς σε πιο απαιτητικές θέσεις (asanas).
  • Φαίνεται να είναι στατική όμως υπάρχει κίνηση μέσα σε αυτήν τη στατικότητα καθώς σε κάθε θέση που εκτελεί ο ασκούμενος είναι όλα «ενεργά», δεν υπάρχει σημείο του κορμιού σου που να μην είναι ενεργοποιημένο. Σε κάθε θέση (asana) παραμένεις για κάποιες αναπνοές (συνήθως 5) και με μια λογική σειρά η μία θέση διαδέχεται την άλλη.
  • Φυσικά και υπάρχει εφίδρωση (το μάθημα είναι μια ώρα εννοείται θα ιδρώσεις…) μέσω της οποίας αποβάλλονται οι τοξίνες και καθαρίζει το δέρμα σου, νιώθοντας ευφορία και λίγο λιγότερο άγχος. Καθόλου άσχημα για αρχή ε;
  • Εάν όντως είσαι άνθρωπος που είσαι «στην τσίτα» 24 ώρες την ημέρα ή σου φαίνονται λίγες οι ώρες της ημέρας… join the club! Ειδικά εσύ έπρεπε να είχες αρχίσει yoga χθες!!! Σου χρειάζεται λίγος χρόνος για εσένα, μια μικρή παύση να πάρεις μια ανάσα για να γεμίσουν οι μπαταρίες σου και να μπορείς να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητα σου και σ’ αυτά που αγαπάς! Λίγος χρόνος να εκτονωθεί το σώμα και το μυαλό σου από όλη την ένταση της φορτωμένης καθημερινότητας σου.

Θα σου φανεί δύσκολο!

Στην αρχή λίγο άβολο θα έλεγα, όμως η αίσθηση ανακούφισης θα φανεί σύντομα από το δεύτερο κιόλας μάθημα (εάν όχι από το πρώτο ).

Υπάρχουν πάνω από 10 είδη yoga που μπορείς να δοκιμάσεις και να βρεις ποιο είδος σου ταιριάζει περισσότερο. Μείνε συντονισμένος εδώ και θα δούμε σε επόμενα άρθρα μου ασκησιολόγιο και ωφέλει από τα περισσότερα είδη.

Φυσικά εκτός όλων αυτών των ειδών που χρησιμοποιούν τις κλασσικές ασκήσεις γιόγκα, υπάρχει κι η αγαπημένη μας aerial yoga, η οποία είναι 100% ασφαλής και 100%διασκεδαστικη αφού κυριολεκτικά πετάς!

Ωραία όλα αυτά ,αλλά γιατί να κάνω yoga θα μου πεις…

Θα σου εξηγήσω αμέσως:

  • θα κάνεις yoga γιατί είναι ένα είδος άσκησης στα μέτρα του καθενός. Όπως είπαμε νωρίτερα, ξεκινάς από κάπου και σταδιακά εξελίσσεσαι. Το ποσό γρήγορα ή αργά εξελίσσεσαι είναι προσωπική σου υπόθεση, δε θα σε κρίνει κάποιος.
  • γιατί ο μοναδικός ανταγωνιστής σου είναι ο εαυτός σου. Κανέναν δεν ενδιαφέρει (άρα και δε θα σχολιάσει) εάν κατάφερες τη θέση του σκορπιού στο 5ο, στο 23ο ή στο 150ο μάθημα. Ο καθένας κοιτάει να εξελίσσει τον εαυτό του. Η yoga είναι προσωπική υπόθεση.
  • γιατί έχει πειθαρχία και κανόνες. Κανόνες που όσο περνάει ο καιρός τους υιοθετείς στην καθημερινότητα σου και βλέπεις θετική αλλαγή. Σαν να μπαίνει μία τάξη, μια σειρά στα πράγματα που απαρτίζουν την καθημερινότητα σου.
  • γιατί θα μάθεις να αναπνέεις σωστά, δίνοντας χώρο στην αναπνοή σου να πάει παντού και να ηρεμήσει ο νους. Η αναπνοή είναι πολύ βασική στη yoga, όλες οι θέσεις γίνονται συνδυαστικά με την αναπνοή και το αποτέλεσμα δύσκολο να περιγράφει λεκτικά… σου αξίζει να το βιώσεις!
  • γιατί θα βελτιωθεί η στάση του σώματος σου. Οι πολλές ώρες εργασίας ή μη εργασίας επιφέρουν μυοσκελετικά θεματάκια που κουράζουν το σώμα. Οι όρθιες θέσεις της πρακτικής θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις σωστή στάση του σώματος, καλύτερη ισορροπία και θα ανακουφιστεί η σπονδυλική στήλη κι ο θώρακας.
  • επειδή είναι ψυχοθεραπεία! Είναι μία ώρα όπου είσαι με τον εαυτό σου, μακριά από συναδέλφους, υποχρεώσεις και βαβούρα. Έχεις την ηρεμία που απαιτείται και που χρειάζεσαι για να αναπνεύσεις και να ακούσεις τις δικές σου ανάγκες, τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχικές.
  • επειδή θα βρεις τη θετικότητα που σου έχει λείψει. Συνειδητοποιώντας το «τώρα» νιώθεις ευγνωμοσύνη και αρχίζεις να εστιάζεις στα θετικά πράγματα στη ζωή σου. Γίνεσαι η βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου.
  • γιατί δεν υπάρχει όριο στην εξέλιξη σου, αφού τα είδη είναι αρκετά μπορείς να πειραματιστείς με περισσότερα από ένα!
  • γιατί η ευλυγισία, η ισορροπία, η ενδυνάμωση, η ευεξία χαρίζουν ένα όμορφο και δυνατό σώμα.

Για όλους αυτούς κι ακόμα περισσότερους λόγου αξίζει να κάνεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου.

Namaste

Related posts

Τα οφέλη του Pilates στην εγκυμοσύνη

Margarita Preftitsi

Workout: Ασκήσεις για πόδια και γλουτούς

Ειρήνη Αγγελοπούλου

Sunday Tour

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram