Image default
FITNESS OUTDOOR ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στα καλύτερα του!

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με μηχανάκια. Μια εποχή που το πιάναμε στα χέρια από το γυμνάσιο. Το κράνος και η οποιαδήποτε προστασία ήταν κάτι περιττό. Χάσαμε φίλους, ανοίξαμε κεφάλια, γεμίσαμε ουλές, οι πιο τυχεροί βγήκαμε αλώβητοι από την παραφροσύνη και την αμάθεια της ηλικίας.

Είμαι προπονήτρια και διδάσκω παιδιά. Ξέρω τι χρειάζεται να τα μάθω. Προστατεύεις πρώτα τα ίδια, τα μαθαίνεις να είναι ασφαλή σε αυτό που κάνουν. Να είναι μετρημένα στις παράτολμες ιδέες που θα κατεβάσει το αθώο τους μυαλουδάκι. Ότι κάνουν, ότι συμβεί να είναι στα πλαίσια της ασφάλειας. Δε τα μαθαίνω απλά να πλατσουρίζουν, τα ετοιμάζω για να παν στην θάλασσα και να αποφύγουν τον πνιγμό τους. Είναι το δικό μου αντικείμενο.

Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που όλα κάνουν, όλοι οι γονείς θα επιλέξουν. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πιο πολύπλοκος. Ιδιαίτερος και ξεχωριστός. Εμένα με εντυπωσίασε η εικόνα του προπονητή. Η προσέγγιση του στους μικρούς αθλητές.

Ας τα πάρω όμως από την αρχή. Στο μηχανοκίνητο αθλητισμό έχεις να ελέγξεις εσένα και παράλληλα ένα μηχανοκίνητο όχημα. Στην παρούσα φάση μια μηχανή. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από το να βάλεις το παιδί σου σε μία πισίνα, απλά είναι πιο εξεζητημένο. Μη μου πεις ότι δε θα τον βάλω το μικρό μου μπόμπιρα στα μηχανάκια για να μην κάνει μαγκιές όταν μεγαλώσει. Άτοπο. Ένα παιδί που μαθαίνει τις αξίες του αθλητισμού, το ευ αγωνίζεσθε, να διαχειρίζεται το σώμα του και να έχει τις γνώσεις στο αντικείμενο που πραγματεύεται δεν θα κάνει μαγκιές. Έχει χορτάσει ώρες προπόνησης και δεν έχει ανάγκη να κάνει επίδειξη των ικανοτήτων του εκτός πίστας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανέβεις σε ένα μηχανάκι ο προαπαιτούμενος εξοπλισμός ασφάλειας του αναβάτη. Κράνος, γάντια, παπούτσια, στολή. Από κει και πέρα ο μαθητής με το δάσκαλο. Η ομάδα ανήκει στον προπονητή της, ο οποίος την καθοδηγεί, την ελέγχει και την προστατεύει ή μάλλον την μαθαίνει να προστατεύετε ατομικά και συνολικά.

Θεωρία και πράξη. Προπόνηση πάνω και κάτω από το μηχανάκι. Προπόνηση στο να ακούς, να βλέπεις και να ελέγχεις. Ο εκπαιδευτής τα μάτια του εκατό. Μέσα σε μια ελεγχόμενη διαδρομή 4-5 πιτσιρίκια. Εκείνος που τα καθοδηγεί υπεύθυνος για όλα. Ιδρώνει χωρίς να κινείται, αρμόδιος για να βγει το πρόγραμμα, να καταλάβουν όλα, να μάθουν όλα.

Γοητεύομαι από προπονητές που δίνουν την ψυχή τους πάνω στο στίβο άθλησης των παιδιών. Είναι υπέροχο να αντικρίζεις τέτοιους δασκάλους, οι οποίοι καταθέτουν το είναι τους σε αυτό που κάνουν. Δοσμένοι αποκλειστικά εκεί στους μαθητές τους. Ταγμένοι στο να διαδώσουν τις γνώσεις τους μέσα στο μυαλό ανήλικων μικρών παιδιών.

Είχα αναστολές μέχρι που είδα και ένιωσα το πόσο αγαπάει αυτό που διδάσκει. Έφερα ένα παιδάκι που δε ξέρει ισορροπία, ο μηχανικός μου είπε δε μας νοιάζει, δε το χρειαζόμαστε, θα την μάθουμε… Το πήραν από το χέρι το έβαλαν σε μηχανάκι με βοηθητικές και όλα πήραν την ρότα τους. Μπήκαν προπονητής και μαθητής στην πίστα και έκαναν μάθημα. Ένας προπονητής που κερδίζει την εμπιστοσύνη των παιδιών και τον αφήνουν να τα παρασύρει στην μάθηση, την οδήγηση, τον έλεγχο. Κλέβει καρδιές μικρών ηρώων που του χαμογελούν, τον αγκαλιάζουν και τον έχουν στο μυαλό τους μέχρι το επόμενο μάθημα.

Γονατίζει για να έρθει στο ύψος τους και να τους μιλήσει. Τα κοιτάζει στα μάτια και εξηγεί σα να ανοίγει το μυαλουδάκι τους και να τοποθετεί εκεί μέσα οδηγίες, κανόνες, συμπεριφορά. Βλέπεις να ακολουθούν κατά γράμμα. Ο κόσμος κάθε νεαρού πιλότου ντυμένος στα όρια που θέτει ο προπονητής. Αυτή είναι μαγκιά.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι και αυτός ένα άθλημα με κανόνες και προϋποθέσεις. Έχει σημασία το πώς θα διδαχθεί και από ποιόν. Επικίνδυνη είναι η άγνοια, όχι η σωστή εκμάθηση ενός αθλήματος.

Πριν κλείσω θα βάλω μια παρένθεση. Τα μηχανάκια χρειάζονται περιποίηση, φροντίδα. Ο μηχανικός είναι αναπόσπαστο συνεργατικό κομμάτι του προπονητή για το γκάζι, το φρένο ότι έχει το δίτροχο. Χωρίς αυτόν δεν πάμε πουθενά. Ο ένας δεν στέκεται χωρίς τον άλλον. Ο μηχανικός ακούει το μηχανάκι και ξέρει τις ανάγκες του. Είναι κομμάτι της ασφάλειας και της προπόνησης το έργο του. Δεν ανήκει σε παρένθεση η αξία της δουλειάς του αλλά μου είναι περίπλοκο για να τον βγάλω από αυτή.

Related posts

Πεζοπορία σε παγετώνα της Ισλανδίας

Κατερίνα Δημακοπούλου

Ποιες είναι οι κατάλληλες διατάσεις για τους μαθητές;

Κατερίνα Δημακοπούλου

Ημερολόγιο 2021 για εκτύπωση

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram