Image default
AERIAL DANCE FITNESS YOGA ΑΣΚΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Aerial dance: η μαγεία του εναέριου χορού!

Τα τελευταία χρόνια μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της γυμναστικής είναι η εναέρια γιόγκα. Πρόκειται ουσιαστικά για τις άσανες της γιόγκα, οι οποίες με τη βοήθεια ενός ειδικού μαλακού υφάσματος που κρέμεται από το ταβάνι (αιώρας), πραγματοποιούνται στον αέρα δίνοντας σε όποιον τη δοκιμάζει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας και ευεξίας. Τα οφέλη της εναέριας γιόγκα είναι πολλά και μπορείς να τα δεις στο άρθρο μου 10 +1 λόγοι για να δοκιμάσεις aerial yoga.

Τον τελευταίο καιρό δυναμικά κάνει την εμφάνιση του στην ελληνική fitness κοινότητα ο εναέριος χορός. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε aerial dance; Στην πραγματικότητα είναι μια σειρά ασκήσεων σε ροή που δημιουργεί μια χορογραφία χρησιμοποιώντας μουσική υπόκρουση. Στο aerial dance μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα είδη εναέριου εξοπλισμού και οι χορογραφίες μπορεί να έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Παράλληλα δημιουργούνται χορογραφίες κατάλληλες για μικρά παιδιά, για ερασιτέχνες ή ακόμα και για επαγγελματίες που παίρνουν μέρος σε παραστάσεις και shows.

Στην πιο απλή μορφή του εναέριου χορού βρίσκεται η αιώρα της εναέριας γιόγκα ή όπως είναι γνωστή η yoga hammock. Χορογραφία με την yoga hammock μπορούν να κάνουν ακόμα και οι πιο αρχάριοι ασκούμενοι καθώς και οι πολύ μικρές ηλικίες μαθητών.

Αντίστοιχη με την προηγούμενη είναι η aerial sling. Μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος, μεγαλύτερο μήκος πανιού για να μπορούν να γίνουν και πιο ακροβατικές ροές και κρέμασμα από ένα σημείο ώστε η κούνια να είναι κλειστή και να μπορεί να περιστρέφεται πιο εύκολα αλλά και να διευκολύνεται ο χορευτής στις ασκήσεις. Άρα μεγαλύτερο θέαμα στον θεατή!

Ακολουθούν τα ακροβατικά πανιά (aerial silks) που κρέμονται από ένα σημείο από το ταβάνι και ο χορευτής κυριολεκτικά σκαρφαλώνει για να δεθεί στο πανί και στη συνέχεια να κάνει μια εντυπωσιακή πτώση που θα κόψει την ανάσα στο κοινό που ήδη έχει μείνει με ανοιχτό στόμα. Τέτοια act πραγματοποιούνται πλέον σε νυχτερινά κέντρα, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και διάφορα άλλα καλλιτεχνικά event.

Μαγευτικό είναι να παρακολουθείς και χορογραφίες στο εναέριο στεφάνι (hoop ή lyra). Και αυτό κρέμεται από ψηλά και η χορεύτρια σου παίρνει το μυαλό με τις εντυπωσιακές πόζες της και με την ευκολία της να κάνει δύσκολες φιγούρες καθώς χορεύει.

Την οικογένεια του εναέριου εξοπλισμού με τον οποίο μπορεί κανείς να χορέψει συμπληρώνει η κούνια trapeze που συναντήσαμε για πρώτη φορά σε τσίρκο στη Γαλλία κάπου στο 1800. Μια οριζόντια στρογγυλή μπάρα που κρέμεται από ψηλά δεμένη με δύο σκοινιά και το σχήμα της θυμίζει κούνια παιδικής χαράς.

Επιπλέον στην κατηγορία των ακροβατικών και του τσίρκου βλέπουμε καθημερινά custom εναέριο εξοπλισμό όπως κύβο, καρέκλα, φεγγάρι, ομπρέλα, σκοινί και άλλα. Οι χορογραφίες μπορούν να γίνουν solo, ντουέτο ή σε ομάδα και να είναι στατικές, περιστρεφόμενες ή και με αιώρηση.

Στο κανάλι Aerial Dance στο youtube θα απολαύσεις εναέριες χορογραφίες για όλα τα επίπεδα!

https://www.youtube.com/channel/UCBqkw8fIvwX9hvO1owQKVaQ

Μπες στον μαγικό κόσμο του εναέριου χορού και να είσαι σίγουρη ότι θα σε συναρπάσει!

Related posts

Ποια είναι η έννοια του χορού;

Margarita Preftitsi

Τα οφέλη του Pilates στην εγκυμοσύνη

Margarita Preftitsi

Πεζοπορία σε παγετώνα της Ισλανδίας

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram