Image default
FEATURED FITNESS ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Smartwatch: η νέα τάση στην προπόνηση fitness

Η νέα «μόδα» της εποχής είναι  τα smart watches, τα loops,τα  trackers και άλλα είδη ρολογιών που συνδυάζουν μαζί με την ώρα και άλλες λειτουργίες για την σωματική κατάσταση του ατόμου. Υπολογίζουν καρδιακούς σφυγμούς, stress, βήματα, ορόφους που ανεβαίνεις και ότι μπορεί να βάλει ο νους. Κυκλοφορούν κάποια χρόνια, αλλά τελευταία αρχίζουν να έχουν ευρεία χρήση και από μη αθλητές. Ωστόσο ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που μπορεί να έχει κακή, μέση, με το ζόρι καλή φυσική κατάσταση το χρειάζεται; Μπορεί να του φανεί χρήσιμο;

Το πιο απλό, το οποίο έχει ανάγκη το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι το βηματόμετρο. Το βηματόμετρο είναι μια συσκευή που μπαίνει στη μέση και καταγράφει πόσα βήματα έκανε το άτομο κατά την διάρκεια της μέρας. Γιατί είναι σημαντικό; Πως ξέρω πόσα βήματα χρειάζομαι;;;; εδώ είμαστε να βοηθήσουμε αγαπητέ μας αναγνώστη… συγκεντρώσαμε τα ευρήματα επιστημονικών ερευνών και χοντρικά τα παραθέτουμε παρακάτω για να γνωρίζεις.

Ένας άνθρωπος που κάνει κάτω από 5000 βήματα έχει μια καθιστική ζωή. Ανεβαίνοντας ως τα 7499 βήματα ίσα ίσα κάνει κάποιος τις καθημερινές του δουλειές χωρίς οργανωμένη άσκηση, άρα έχει μια χαμηλή δραστηριότητα. Μέση δραστηριότητα έχουμε από 7500-9999 βήματα πιθανόν μέσα στην καθημερινότητα εντάσσεται κάποιο είδος άσκησης (π.χ. περπάτημα). Τα 10000 βήματα είναι υψηλή δραστηριότητα και τα 12500 άριστη δραστηριότητα, και τα δύο έχουν μορφή οργανωμένης άσκησης. Αυτή η ελάχιστη γνώση μπορεί να παρακινήσει κάποιον από σας, εσένα να δραστηριοποιηθεί περισσότερο.

Επίσης αυτά τα γκατζετάκια καρπού καταγράφουν τους καρδιακούς σφυγμούς. Σίγουρα έχουν απόκλιση από μια ζώνη στήθους με πομπό και πόσο μάλλον από μια εργομετρική αξιολόγηση. Είναι όμως ένας οδηγός για την άσκηση μας, να γνωρίζουμε στο περίπου που ασκούμαστε και να βελτιωνόμαστε. Πως θα γίνει αυτό;;; που να ξέρεις;;; θες όμως να κάψεις λίπος… ή και να βελτιώσεις την αντοχή σου!!!

Μπακαλίστικα όπως θα έλεγε κάποιος καθηγητής μου, απλά χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες αλλά αξιόπιστα μπορείς να υπολογίσεις την μέγιστη καρδιακή σου συχνότητα. Απλά αφαιρείς την ηλικία σου από το 220, απλά επειδή οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι αυτός είναι ο σωστός αριθμός. Το ερεύνησαν, το απέδειξαν για να το χρησιμοποιούμε εμείς στην απλή καθημερινότητα μας. Όχι για να ασκηθούμε στο μέγιστο της καρδιακής μας συχνότητας αλλά για να δούμε σε τι ένταση θα ασκούμαστε.

Υπάρχουν 5 ζώνες άσκησης.

  • Στην πρώτη ζώνη άσκησης ο ασκούμενος δουλεύει στο 50%-60% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (ΜΚΣ) και απευθύνεται σε αρχάριους και ηλικιωμένους.
  • Στη δεύτερη ζώνη στο 60%-70% της ΜΚΣ, άσκηση που έχει ως στόχο την καύση λίπους.
  • Στην Τρίτη ζώνη η δραστηριότητα είναι στο 70%-80% της ΜΚΣ και ωφελεί στην βελτίωση της αντοχής.
  • Στην τέταρτη ζώνη είναι η αναερόβια άσκηση και η ένταση ανεβαίνει στο 80%-90% της ΜΚΣ
  • Στη Πέμπτη ζώνη δουλεύουμε στα κόκκινα στο 90%-100% της ΜΚΣ

Οι τρεις πρώτες ζώνες συστήνονται για μη αθλητές, είναι ήπιας και μέτριας έντασης και μπορούν να ανταπεξέλθουν οι περισσότεροι. Τώρα που μπορείς να βρεις την ΜΚΣ και ξέρεις την ένταση που θέλεις να δουλέψεις και το λόγο έχεις την δυνατότητα να αξιοποιήσεις τις ενδείξεις της μικρής οθόνης.

Οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες και δείχνουν τον ύπνο, τα λεπτά άσκησης κ.α. Προσωπικά έχω το δικό μου smart watch, όχι τόσο εξελιγμένο όσο θα ήθελα αλλά μου λέει την ώρα που θεωρώ απαραίτητο, παρακολουθώ τα βήματα για να πετυχαίνω double score στο στόχο μου και καμία φορά χαζεύω τους καρδιακούς σφυγμούς. Ο καθένας θέτει μόνος του τους στόχους του. Δεν υπάρχει λόγος να συγκριθείς με αθλητή, αλλά με το πριν και το μετά το δικό σου.

Έτσι λοιπόν αποφάσισε τι θες για σένα και αν θες ένα τέτοιο είδος ρολογιού. Η επιλογή σου δε είναι απαραίτητο  να είναι δαπανηρή για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου. Είναι χρήσιμο όμως να γνωρίζεις την χρήση που θέλεις να της κάνεις. Για κάθε δραστηριότητα γυμναστικής κρίνεται πάντα απαραίτητο να συμβουλεύεσαι στον καθηγητή φυσικής αγωγής.

Δική σου απόφαση, η μόνη πρόταση από μας κουνήσου!!!

Related posts

Η ζωή μας ποδήλατο

Bikini Body Challenge

Κατερίνα Δημακοπούλου

Μείνε σε φόρμα στο σπίτι – Covid Edition

Κατερίνα Δημακοπούλου

Leave a Comment

Facebook
Twitter
Youtube Channel
Pinterest
Instagram