Σήμερα αποφάσισα να καταρρίψουμε κάποιους «μύθους» που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε ακούσει σε συζητήσεις φίλων σχετικά με τη yoga.
Κι εγώ σαν yoga instructor δεν έχω σταματήσει να ακούω, ειδικά τώρα με την τρέχουσα επικαιρότητα περί αφορισμών και λοιπά…
Το νούμερο 1 που πέφτει στο τραπέζι συνήθως έχει να κάνει με την ευλυγισία ή/ και τα κιλά. Κουβέντες όπως: «μα δεν πρέπει να είσαι ευλύγιστη για να κάνεις yoga?» ή «θα δοκίμαζα αλλά έχω αρκετά παραπάνω κιλά και θέλω να τα χάσω πρώτα».
The truth is: Η yoga είναι για Κάθε σωματότυπο! δεν απαιτείται να έχεις ευλυγισία για να μπορέσεις να κάνεις μάθημα. Η ευλυγισία είναι κάτι που αποκτάται με τα μαθήματα yoga, εάν κάνεις 3 φορές την εβδομάδα συστηματικά την πρακτική σου θα δεις σημαντική αύξηση στην ευλυγισία σου.
Το νούμερο 2 που ακολουθεί έχει και αυτό να κάνει με τα κιλά και είναι ως εξής: «θέλω να χάσω βάρος και με τη yoga δεν ιδρώνεις γιατί είσαι ακίνητος»
Καταλαβαίνω ότι έχουμε στο μυαλό μας έντονη την εικόνα από ομαδικά προγράμματα γυμναστηρίων με ανθρώπους ιδρωμένους σε μια αίθουσα ή ιδρωμένους πάνω σε ένα διάδρομο γυμναστηρίου ή γενικότερα κάποια αερόβια άσκηση/ προπόνηση για αυτό μας μπερδεύει η yoga.
The truth is: Κάθε είδος yoga έχει τη δική του ροή (vinyasa) που σημαίνει ότι η εναλλαγή των θέσεων και ο χρόνος παραμονής σε μία θέση είναι διαφορετικός. Η«ακινησία» που υπάρχει είναι για κάποια δευτερόλεπτα κάθε φορά και έχει το στόχο της. Σ’ ένα μάθημα yoga διάρκειας μιας ώρας (ή και παραπάνω κάποιες φορές) η άσκηση είναι έντονη και φυσικά προκαλεί εφίδρωση. Επειδή στο συγκεκριμένο σύστημα δουλεύεται ταυτόχρονα όλο το σώμα, όλες δηλαδή οι μυϊκές ομάδες, αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι το σώμα μας γραμμώνει ομοιόμορφα και στο σωματικό μας βάρος αρχίζει να υπάρχει ισορροπία.
** είναι πολύ σημαντικό η άσκηση οποιουδήποτε είδους να συνοδεύεται και από σωστή & ισορροπημένη διατροφή **
Συνεχίζουμε με το νούμερο 3: «Καλά δεν είναι και τίποτα δύσκολο, διατάσεις είναι»
Σε αυτό τώρα τι να πεις …; Με αυτή τη λογική κι ο χορός διατάσεις είναι…
The truth is: Όλες οι θέσεις είναι έντονα διατατικές που στόχο έχουν να βελτιώσουν την ευλυγισία και την ευκινησία του ασκούμενου. Παράλληλα έχει στροφές κορμού, κάμψεις, ανεστραμμένες θέσεις & στηρίξεις και χαλάρωση. Συγγνώμη που το λέω, αλλά δεν είναι μόνο διατάσεις, υπάρχουν αλλά η yoga δεν είναι μόνο αυτό. Μέσω των θέσεων αρχίζεις να έχεις επίγνωση του σώματός σου, καταλαβαίνεις πως είναι μία σωστά στάση σώματος, έχεις ενεργές ταυτόχρονα όλες τις μυϊκές ομάδες του κορμιού σου και λειτουργούν εξίσου και οι 2 σου πλευρές -κατ’ επέκταση και τα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Νούμερο 4: «οι άντρες κάνουν yoga?»
Την πρώτη φορά μου το είπε ένας ξάδερφος μου που τον αγαπώ πολύ και δε γέλασα. Δεν είχε ασχοληθεί ξανά με αυτό, καμία φίλη ή κανένας φίλος του δεν έχει δοκιμάσει. Συνήθως παίζουν μπάλα ή πάνε περιστασιακά σε γυμναστήριο, όποτε το θεώρησα μεμονωμένο γεγονός. Αμ δε! Δεεεεεν είναι μόνο τα ξαδερφάκι μου, είναι μπόλικοι αυτοί που -δεν έχω καταλάβει γιατί- πιστεύουν ότι απευθύνεται μόνο σε γυναίκες.
Η αλήθεια είναι ότι παραδοσιακά έκαναν μόνο άντρες και χάρη στην κυρια Indra Devi η yoga έφτασε στη Σοβιετική ένωση και το 1947 έφτασε και στο Hollywood. Μέχρι τότε… nope καμία γυναίκα δεν είχε πρόσβαση. Δεν είναι «γυναικείο» άθλημα (θα φτάσω και σε αυτόν το μύθο ) ή κάτι τέτοιο, δεν κάνει διακρίσεις, απευθύνεται σε όλους.
5!!! «Η yoga είναι άθλημα»
Όχι αγαπημένη/ε μου, δεν είναι άθλημα. Είναι ένα από τα αρχαιότερα συστήματα προσωπικής ανάπτυξης. Μέσα από το συνδυασμό Αναπνοής -Σωματικής Άσκησης, έχεις την ευκαιρία να αποστασιοποιηθείς για λίγο από τη βαβούρα του μυαλού σου και να δεις τα πράγματα καθαρά, όπως πραγματικά είναι. Να δεις τις αδυναμίες σου και να βελτιώσεις, να βάλεις μια τάξη στις σκέψεις & τη ζωή σου γενικότερα. Να αποκτήσεις μία θετικότερη στάση στη ζωή εκτιμώντας το «Τώρα» και νιώθοντας ευγνωμοσύνη.
Το κορυφαίο 6, που αφορά τη θρησκεία: «είσαι Χριστιανή;»
Γιατί χριστιανέ μου να μην είμαι χριστιανή; Αλλά και να μην ήμουν… ένας μουσουλμάνος/ μάρτυρας του Ιεχωβά, ένας άθεος, ένας οπαδός του Κομφουκιανισμού ή του Ταοϊσμού δεν μπορεί να είναι yogi?
Δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει όπου επιθυμεί και για την προσωπική του εξέλιξη και ανάπτυξη να ακολουθεί το σύστημα yoga? Το γεγονός ότι το εν λόγω σύστημα έχει τις ρίζες του στην Ινδία δεν συνεπάγεται ότι όποιος κάνει yoga πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει πίστη ή αν δεν έχει να αποκτήσει τώρα.
Δε χρειάζεται να μπλέκουμε τα πράγματα και να τα κάνουμε πολύπλοκα.
Τα πράγματα στη ζωή μας είναι Απλά, εμείς έχουμε την τάση να τα κάνουμε δύσκολα. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να γίνουμε Δημιουργικοί και να το Αλλάξουμε!
Η ζωή είναι Μικρή, είναι Μία και είναι Τώρα! Ας την περάσουμε όσο πιο όμορφα γίνεται, με ανθρώπους που αξίζει να έχουν χώρο στη ζωή μας και κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν και μας βελτιώνουν, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα!
Namaste!